Indretning af altan – her er det vigtigste tip

Selv om din altan ikke er ret stor, kan du helt sikkert få masser af glæde af den. Når du måler den op og tegner en plan, ved du præcis, hvordan du skal indrette den.

Tekst og billeder stammer fra Nina Ewalds bog ‘Design din altan og tagterrasse’, der er udkommet på Forlaget Nice i maj 2022.

Indretningen afhænger af altanens størrelse og udformning samt familiens behov og smag. Selv på en lillebitte altan vil du kunne skabe funktionalitet og personlighed.

Det er en god idé at lægge en slagplan, inden du går i gang, for flere faktorer spiller ind, når din have i højden skal møbleres. Dette skal du tænke på: Hvor stor er altanen? Hvilket verdenshjørne vender den imod? Hvordan vil du bruge din altan? Hvad skal der være plads til? Hvilken stil holder du mest af?

Det siger sig selv, at der er flere muligheder at lege med, når det drejer sig om en stor altan, end hvis den blot er på få kvadratmeter. Men fortvivl ikke, selv om din altan er bittelille. Selv på minimal plads kan du indrette en skøn oase. Det gælder om at tænke alternativt og udnytte alle muligheder f.eks. med ophæng på mure og rækværk, med særlige møbler, der har flere funktioner og kan stables eller er sammenklappelige.

Indretning af lille altan
Foto: Altanbutikken. Fra Nina Ewalds bog ‘Design din altan og tagterrasse’.

Altan indretning – begynd med at måle op

Hvad enten din altan er stor eller lille, vil jeg anbefale, at du laver en opmåling af den og tegner en plan, inden du går i gang med at indrette den. Den tid, du bruger på dette, er godt givet ud.

Det kan også være en god idé at tegne opstalter, især når det drejer sig om større altan- og tagterrasser. Tegn en plan af selve arealet samt opstalter af mure med placeringen af døre, vinduer og rækværk.

Planen viser altanens vandrette areal (gulvet), mens en opstalt er en tegning af bygningens lodrette flader (mure og rækværk). Opmåling og tegning af plan og opstalt(er) sker på præcis samme måde.

Opstalter er en rigtig god hjælp, når du skal ’møblere’ altanens lodrette flader med hylder, skabe osv.

Indretning af altan - hængekøje
Foto: Nina Ewald.

Sådan gør du

• Til opmålingen skal du bruge: tommestok, blyant, viskelæder og papir, gerne fra en almindelig ternet A4-blok.

• Mål alle sider omhyggeligt op, og indtegn dem på papiret. Det er en god idé at bruge blyant og viskelæder, hvis du ikke får tegnet rigtigt i første omgang.

• Husk også at indtegne døre og vinduers placering på planen.

• På opstalterne indtegnes døres og vinduers størrelse og placering over gulvet samt rækværkets højde.

• Når plan og opstalt(er) er færdige, er det en god idé at tegne dem op med kuglepen eller tusch og derefter tage et par kopier, så du har noget at skitsere på.

• Der findes digitale tegneprogrammer til at lave opstalter og planer, f.eks. SketchUp, men hvis det kun drejer sig om en enkelt altan, synes jeg ikke, det kan svare sig at downloade og sætte sig ind i dem. Når din plan og eventuelle opstalter er klar, kan du gå i gang med at skitsere indretningen:

Tip

I forretninger, der handler med kontor- og tegneartikler, samt på nettet kan du købe både målestokslineal med fortrykte størrelsesforhold og møbelskabeloner, som du kan bruge, når altanen skal indrettes. De vil typisk være i 1:50.

Husk at bruge samme målestoksforhold til plan, opstalt(er) og møbler

• Skriv først en ønskeseddel med alt det, du gerne vil have plads til.

• Hvis du allerede har møbler til altanen, måler du dem op og indtegner dem på et stykke (ternet) papir eller karton, som skabeloner til at klippe ud – eller direkte på din plan/opstalt. Du kan nemt flytte omkring med de små skabeloner og finde frem til den helt rigtige placering.

• Ved at sidde og lege med forskellige skitser og udklippede møbelskabeloner kan du danne dig et indtryk af, hvad der egentlig er plads til. Måske må du sige farvel til nogle af ønskerne, så kun de vigtigste bliver tilbage.

Tip

Husk, at der skal være friplads omkring møblerne, så du kan bevæge dig til og fra. Også plads til at stole kan trækkes ud fra bordet. Hvis du har krukker stående og altankasser ophængt på rækværket, skal der være plads til at kunne vande.

Indretning af altan
Foto: Nina Ewald.

Tegn grundplan og opstalter

Her kan du se, hvordan du kan tegne din altan op på ternet papir ved hjælp af en lineal eller som her med fri hånd. Hver tern måler 1⁄2 x 1⁄2 cm. Dette er et eksempel på en meget almindelig altantype på små 7 m2, tegnet i 1:50 med grundplan og 3 tilhørende opstalter: bagvæg og to sidevægge.

Indretning af altan - plantegning
Tegning: Kirsten Koch. Fra Nina Ewalds bog ‘Design din altan og tagterrasse’.

Tilsammen giver plan og opstalter et fint overblik over møbleringen. Måske behøver du slet ingen – eller kun en enkelt eller to opstalter. Den (eller de), hvor der er vindue og dør er den vigtigste.

Start med at tegne den ’nøgne’ altan uden møbler og tilbehør. Når det er gjort, kan du skitsere og lege med møbleringen som beskrevet ovenfor, til du finder den helt rigtige løsning.

Planen viser møbleringen, der her består af et bord placeret ved rækværket, med fire (klap)stole – et arbejdsbord med plads til grill – samt en bænk med plads til opbevaring af hynder. Til planter og blomster er der en plantekasse med espalier samt forskellige krukker og altankasser.

På opstalterne ses på den ene sidevæg grillbordet med væghylder over samt altankasse og krukke.

På bagvæggen ses, foruden dør og vindue, knager dels til at hænge klapstole på, dels til et tørrestativ samt hyndeboks. På den anden si- devæg ses plantekasse med espalier, diverse krukker og altankasse.

Forskellige målestoksforhold

Det vil være hensigtsmæssigt at vælge et stykke ternet A4-papir at tegne på, og vælg et målestoksforhold, hvor planen ikke kommer til at fylde mere end dette:

• Målestoksforholdet 1:10 vil passe godt til de helt små altaner. 1 meter i virkeligheden svarer til 10 cm på papiret.

• Målestoksforholdet 1:20 egner sig til lidt større altaner. 1meter i virkeligheden svarer til 5 cm på papiret.

• Målestoksforholdet 1:50 er passende for større altan- og tagterrasser. 1 meter i virkeligheden svarer til 2 cm på papiret.

• Målestoksforholdet 1:100 kan anvendes til helt store altan- og tagterrasser. 1 meter i virkeligheden svarer til 1 cm på papiret.

Mest læste artikler