Få et nyt gulv med epoxymaling

Epoxymaling er vejen frem, når du ikke har råd til at lægge nyt gulv eller gå nye fliser. Med den rå betonmaling kan selv de grimmeste fliser få nyt liv.

Epoxy gulve med glans og farvedybde

Epoxymaling, polyurethan, terazzo eller slebet beton. Det er fremtidens materialer til gulvet derhjemme. Industrien har længe kendt deres unikke egenskaber – nu er det villaejernes tur.

Interessen skyldes ikke mindst den glans og farvedybde, du kan opnå med et epoxygulv. Du behøver ikke at vælge citrongul eller postkasserød, men muligheden er der, hvis du ikke er bange for at bo med et gulv, der kan ses.

Fjedrende epoxy gulv

En anden oplagt fordel ved navnligt polyutheran gulvene er den bløde og svagt fjedrende overflade. Materialet, som gulvet er opbygget af, kaldes også polyurethanplast eller urethangummi, og det har været brugt til industrigulve i årtier. Polyutheran gulve er nemlig bomstærke, og de har i mange år vist sig ekstrem velegnede som fabriksgulve med tung pallevognstrafik og store montageborde oven på. 

Polyurethangulve ude og inde

Den slidstærke overflade på både et epoxy gulv og et polyurethan gulv er meget let at vedligeholde. I det daglige er støvsugeren nok, men en vådmobning med et mildt rengøringsmiddel uden alkaliske midler fjerner fastsiddende snavs, så gulvet skinner igen. Gulvvarme er heller ikke noget problem i løsningen.

Epoxymaling kommer på betongulvet
Epoxymaling påføres på betongulv

Mal med epoxymaling

Har du ikke mod på – eller råd til et spritnyt epoxygulv, kan du gøre noget, der er næsten lige så godt. På markedet findes epoxymaling. Malingen har ikke helt den samme dybde eller glans, men det ligner – og det gode er, at du kan påføre det selv.

Malingen er på vandbasis og indeholder ingen giftige dampe. Epoxymaling er meget slidstærk, men ujævnheder fjerner den ikke.

Pris på epoxymaling

Prisen på epoxymalingen kan variere, men et realistisk bud er ca. 700 kr. for et sæt bestående af base og hærder, der dækker ca. 12 m2. Hvis du er træt af for eksempel fliserne på badeværelset, er det derfor meget billigere at male dem med epoxymaling.

Epoxymaling kan således bruges på både parketgulve, trægulve, fliser, beton og lakerede gulve – med andre ord stort set alle typer gulve. Vær opmærksom på, at et gulv, der males med epoxy, først er gennemhærdet efter en uge. Bed farvehandleren om en grundig vejledning, før du går i gang.

Epoxymaling på gulv og fliser – sådan gør du

  • Først skal du klargøre gulvet. Det gør du ved at vaske det grundigt samt slibe det, hvis det for eksempel drejer sig om fliser. Husk, at overfladen skal være helt tør, inden der kommer epoxymaling på.
  • Herefter skal blandingen laves. Base og hærder mixes i forholdet 5 til 1, og der tilføjes vand (sidstnævnte skal udgøre 10 procent af blandingens vægt). Brug en boremaskine til at piske blandingen sammen, så får du det pæneste resultat.
  • Nu skal du male gulvet med en fnugfri rulle. Du har kun 50 minutter til at påføre epoxymalingen, så der er ikke tid til en kaffepause.
  • Mellem 20 til 24 timer tager det for det første lag epoxymaling at blive tørt. Når ventetiden er ovre, kan du påføre andet lag epoxymaling. Denne gang må du dog IKKE bruge vand i blandingen!
  • Andet lag er tørt efter 24 timer – det vil dog først være gennemhærdet en uge senere.

Tilbage til toppen

fnugfri rulle og epoxymaling
Brug en fnugfri rulle, når du maler med epoxymaling.

Alternativet – et tyndt betongulv

En helt anden, men alligevel beslægtet mulighed er at lægge et gulv med betonlook. Der er i dag nemlig udviklet produkter, der gør det muligt for enhver at få lagt et ultratyndt, men meget slidstærkt gulv med betonlook. Som regel kan det oven i købet lade sig gøre at lægge det tynde betongulv oven på et bestående gulv af et helt andet materiale. Læs mere om betongulve med betonlook her

Gør-det-selv epoxy gulve?

Et epoxy gulv er generelt ikke noget, man skal lægge selv. Det kræver særlig fagkundskab at vide præcist, hvordan man skal kombinere de to materialer, som epoxy gulvet udgøres af. Fagfolk er ganske enkelt vidensmæssigt bedre udrustede til at styre processen med hærdningen af gulvet sikkert i land. Heldigvis findes der efterhånden flere og flere gulvfirmaer derude, som kan lægge et epoxy gulv for dig til din fulde tilfredshed. 

Epoxy gulv på altan eller svalegang

Har du en altan eller en svalegang, som skal have nyt gulv, så er navnlig polyutherangulvet perfekt til udendørs eller næsten udendørs områder. Rengøringen er stadig nem, og da epoxygulve er lysægte, så vil farven ikke falme med tiden.

Epoxy gulvet er også meget velegnet til gangarealer og kældre og værktøjstedsrum. Det er nemlig meget modstandsdygtigt over for for eksempel olie og kemikalier.

Pris på epoxy gulve

Den eneste bagdel er måske prisen. Det skyldes ikke mindst processens længde. Et epoxygulv skal lægges af fagpersoner, og med hærdning flere gange – og over lang tid, ryger prisen i vejret. Vi har fået oplyst en pris på ca. 18.500 inkl. moms for 50m2 lagt epoxygulv i en farve, men prisen afhænger helt af den aktuelle opgave.

Tilbage til toppen

Mest læste artikler