FDB Møbler præsenterer første svanemærkede møbel

FDB Møbler vil være Danmarks mest ansvarlige virksomhed. Nu står første svanemærkede møbelklassiker klar i butikkerne.
FDB Møbler præsenterer første svanemærkede møbel

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Pindestolen, foldestolen og folkestolen. Hvis du ikke selv har haft ét af de ikoniske designmøbler stående rundt om spisebordet, kender du højst sandsynligt nogen der har.

Siden designeren Børge Mogensen i 1945 præsenterede det første møbel for den danske møbelvirksomhed, FDB Møbler, har flere folkekære møbler fra designhusets ledere som Mogens Koch, Poul M. Volter og Jørgen Bækmark nemlig været fast inventar i mange danske hjem. Målet, der dengang var at skabe moderne møbler til den almindelige dansker, må siges at være nået.

Nu er der gået 75 år, og virksomheden har fået et nyt mål. De vil være Danmarks mest ansvarlige møbelvirksomhed – og nu står det første svanemærkede møbel klar i butikkerne.

Kun svanemærkede møbler

Det er Poul M. Volters ikoniske “J46”-stol i eg, der som det første møbel kommer til at bære den ambitiøse miljøcertificering. Det betyder, at pindstolen lever op til skrappe krav i forhold til, hvilke materialer den er lavet af, hvordan den er produceret, hvor lang levetid den har, og hvordan den kan genanvendes.

Den klassiske pindestol skal bane vejen for flere svanemærkede møbler fra FDBs fabrikker. Det næste bliver en hel serie af arkitekten Børge Mogensen, og målet er, at alle virksomhedens møbler skal være mærket med den ambitiøse miljøcertificering i 2025.

Stort fokus på miljøhensyn

Det er dog ikke noget nyt, at den danske møbelvirksomhed ønsker at tage hensyn til miljøet.

Efter en relancerering i 2013 besluttede virksomheden nemlig at producere møbler med tanke på bæredygtighed. Derfor er alt træ, der bliver brugt til de folkekære møbler FSC certificeret og bæredygtigt skovet. Samtidig har alle tekstiler som minimum været Oeko-Tex-mærket og indeholder derfor ikke for meget problematisk kemi.

Svanen er det fælles nordiske mærke

Alligevel betyder det meget for virksomheden, at deres møbler nu bliver mærket med markedets mest ambitiøse miljøcertificering, det fælles nordiske mærke, Svanen.

”Ansvarlighed er ikke noget, vi snakker om. Det er noget vi konkret praktiserer. Det er en del af vores DNA. Og nu tager vi et skridt videre med denne officielle certificering,” siger direktør Ole Kiel, FDB Møbler.

Svanemærkningen sikrer mange af de hensyn, som ikke kan garanteres gennem FSC og Oeko-Tex-mærkerne. For eksempel stilles der større krav til kvalitet og slidstyrke af møblet samt til genanvendelse af materialerne. Det betyder også, at der er skrappere grænser for indholdet af sundhedsskadelig og miljøfarlig kemi – også under produktionen.

Her i Coops webbutik kan du se hele FDB-Møblers udvalg inklusiv Poul M. Volthers pindestol J46.

Mest læste artikler