FOKUS – mal døre og vinduer: Det rigtige produkt

Valget af maling eller træbeskyttelse afhænger af opgaven, men også af dit temperament.

Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 4, 2005
Fotos: Dyrup

Grundlæggende kan man sige, at de vandige og de oliebaserede produkter nærmer sig hinanden i kvalitet, og at valget handler om, hvad man bedst kan lide at male med. Tidligere tiders problem, med at fx vandig maling ikke kunne fæste på oliemaling, findes ikke længere. Men der er dog store forskelle på de to typer.

Oliebaserede produkter
Er kendetegnet ved, at opløsningsmidlet er terpentin, og at produkterne er “rørt op” i olie eller alkyd. Olierne og alkyderne – bindemidlerne – bliver med tiden hårde. Malingen vil langsomt forvitre, og i løbet af nogle år vil laget simpelt hen blive tyndere.

Oliebaserede produkter trænger dybt ind i træet og kræver ofte ikke så grundigt forarbejde. Er træet frønnet og revnet, vil olieprodukterne både binde og holde bedre end et vandbaseret produkt, og samtidig afsløre, hvis træet er råddent eller fugtigt, fordi det simpelthen skaller af.

Vandbaserede produkter er tyndet op i vand. Vandig træbeskyttelse og maling slides ikke på samme måde som olieholdige produkter og kan derfor generelt holde i flere år. De trænger ikke ind i træet, men ligger som et beskyttende lag udenpå. Derfor kræver de et grundigt forarbejde – helst med grundingsolie med svampemiddel. Og man skal huske, at de vandbaserede produkter ikke afslører dårligt træ. En pæn og glat overflade kan sagtens dække over svampet træ.

En del malerfirmaer har udviklet et blandingsprodukt, en vandopløselig alkydmaling, der har de bedste egenskaber fra de to typer; det anbefales til trækonstruktioner i det hele taget.

Træbeskyttelse
Træbeskyttelse er et produkt, man smører på det rå træ, så åretegningerne forbliver synlige i træet. Overfladen skal være matslebet og ren før påføring, men man sliber normalt ikke mellem lagene.

Træbeskyttelse findes i mange forskellige dækningsgrader – fra transparent til heldækkende. Den transparente træbeskyttelse indeholder kun lidt pigment. Det betyder, at den hurtigt slides bort. Samtidig bliver træet hurtigt forbrændt af solen og falmer.

Pensler i posen!
Skal du i gang med samme pensel næste dag, behøver du ikke rense den. Pak den ind i en plasticpose, klem luften ud, og luk til.

Jo mere dækkende træbeskyttelsen er, jo mere holdbar er den, og jo bedre beskytter den mod solen. Træbeskyttelse indeholder desuden giftstoffer mod svamp – og bør ikke bruges indendørs.

Til forskel fra træbeskyttelse kræver maling generelt mere forarbejde. Træet skal slibes glat, og der skal normalt slibes mellem lagene. Maling er heldækkende, slidstærkt og beskytter mod solens stråler. Ved grundigt forarbejde fremstår malede overflader glatte og uden åretegninger.

Linoliemaling
Linoliemaling har fået en renæssance de senere år. Den trænger dybt ind i træet og har stor bevaringsevne. Man skal dog indstille sig på, at linoliemaling skal påføres i mange meget tynde lag – og at det tørrer langsomt. Desuden er linolie meget fugtfølsomt under hærdningen, så tørretider på flere uger kan opleves. Træet skal desuden behandles med et svampemiddel, da linoliemaling uden giftstof kan have en evne til at tiltrække skimmelsvamp.

Grundingsolie
Grundingsolie findes som vandig og oliebaseret. Det trænger dybt ind i træet og indeholder gift, som beskytter mod råd- og svampeskader. Desuden fylder olien træets porer ud, så der er mindre plads til fugt. Og endelig sikrer den en optimal vedhæftning for den efterfølgende behandling.

Foto: DyrupTænk på farverne
Farven på vinduer og døre er selvfølgelig et spørgsmål om smag. Alligevel er der nogle almengyldige regler, der gør det nemmere at finde frem til den farve, der både passer til huset, området og nabohusene. De fleste forhandlere sælger en lille farveprøve, så du kan prøve farven, før du bestemmer dig. Mal evt. et bræt, som kan stilles op ad husmuren – det giver et indtryk af virkningen. Du kan på malerfirmaernes hjemmesider “male” dit hus og dine vinduer – og se, hvordan det ser ud. På nogle hjemmesider kan du endda lægge et foto af dit hus ind og ændre farven på det.

• Huse, der ligger højt, kræver ofte lyse farver.

• Vinduer er mørke flader om dagen, derfor giver hvide rammer stor kontrast.

• Hvis husfarven er lys, vil lyse vinduer gøre, at vinduerne virker mindre.

• Tagrender og nedløbsrør bør have den samme farve som taget – eller stå i oprindeligt materiale.

9

Mest læste artikler