Fuldend væggen: Sæt selv fodpaneler op

Når et fodpanel og eventuelle lister er sat ordentligt op, fuldender det væggen, hvor du fx har blændet en dør. Det er faktisk en ganske let opgave selv at gøre det pænt. Få en udførlig guide her – også til at lave perfekte hjørnesamlinger.

Sæt forlister op og fuldend væggen

Her kan du se, hvordan vi satte fodpaneler op i en stue. Vi har blændet en døråbning. Fodpanel og fejeliste skal altså tilpasses de eksisterende paneler og lister, så væggen får en pæn afslutning forneden.

Sådan måler du op

Når du skal måle op til et fodpanel, der skal placeres i et “hul” mellem to eksisterende paneler, er det vigtigt, at det nye panel kommer til at sidde lidt stramt.

Det gør ikke noget, hvis panelet skal bankes på plads med en træklods. Samlingen bliver faktisk kun flottere på den måde. At panelerne “presses” sammen betyder, at samlingen bliver så tæt som muligt.

Det er rigtig praktisk at benytte en multicutter til denne opgave; så kan du nemlig skære de eksisterende fodpaneler til på stedet. Du kan også gøre det med en fukssvans, men så bliver du nødt til at tage fodpanelerne ned, så du kan komme til at save.

Trin-for-trin fra opmåling til færdigt resultat

Foto: Kristian S. Krogh1. Mål op

Må op, så du kan skære fodpanelet til. Skær det til i den ene ende, så det passer til det eksisterende. Hvis det ikke er skåret vinkelret, er det en god idé at skære det til.

 

 

 

Tilskæring af fodpanel.

2. Skær fodpanelet til

Fodpanelet skæres til med en multicutter. Her var det eksisterende panel skåret skævt og flosset, så det blev skåret rent med en fintandet klinge på multicutteren – et rigtig smart stykke værktøj til denne opgave.

Opsætning af fodpanel.

3. Sæt fodpanelet op

Fodpanelet sættes op med monteringslim og en enkelt dykker, hvis det er nødvendigt. Enderne af panelet giver du lidt trælim, inden du sætter det op. Det skal helst være lidt stramt at sætte på plads. Brug en træklods til forsigtigt at banke stykkerne på plads.

 

Opsætning af fejeliste.

4. Opsætning af fejeliste

Sæt fejelisten op. Mål op, sav den til, og monter den med 1,2 x 35 mm dykkere og lidt trælim i enderne. Det er pænest, hvis samlingerne på fejelisterne sidder lidt forskudt i forhold til samlingen på fodpanelet.

Acrylsprøjte mellem væg og panel.

5. Overgang mellem panel og væg

Giv overgangen mellem panel og væg en stribe akryl, så får du en rigtig pæn overgang. Hvis fodpanelerne generelt kunne trænge til en omgang maling, er det nu, du skal gøre det, for at få det perfekte resultat.

Gulvask – guide til vask af forskellige gulvtyper

Sådan laver du perfekte hjørnesamlinger

Foto: Kristian S. Krogh1. Fodpanel på hele væggen

Du kan vælge at sætte et nyt fodpanel op på hele væggen i stedet for “kun” i den åbning, du har blændet. Det kræver, at du får lavet nogle pæne samlinger i hjørnerne med en geringssamling, hvor enderne skæres til med et 45 graders snit.

Indadgående fodpanel.

2. Fodpanel ved indadgående hjørne

Fodpanelet skæres til i enden med et 45 graders snit og skubbes helt ind i det indadgående hjørne. Put lidt lim på, og fastgør med stifter.

Uadgående fodpanel.

3. Fodpanel ved udadgående hjørne

En samling ved et udadgående hjørne laves, så det skrå snit både når sammen inde ved væggen og yderst på hjørnet. Brug stifter til arbejdet.

Mest læste artikler