Gardiner – sådan hænger du dem korrekt op

Gardiner kan være fantastisk stilfulde, hvis du hænger dem rigtigt op. Samspillet mellem gardin, vindue og gardinstang er meget vigtig for helheden. Her kommer nogle tips til hvordan du hænger gardinerne helt perfekt.

Lad ikke gardiner dække vinduet

Start med at studere vinduet, inden du køber og hænger gardinerne op. Hvilken form har vinduet? Er det firkantet, aflangt eller oval? Kommer der meget eller lidt lys ind af det?

Hænger du nemlig gardinerne for tæt på siderne af vinduet, føles det som om, vinduet næsten krymper i størrelse. Dæk ikke vinduet, men træk i stedet gardinerne så meget som muligt ud på begge sider. På den måde får du mere lys, og kan samtidig vise dine stilfule gardiner og hele dit stilfulde vindue. 

Stræb efter lange gardiner

Har du højt eller lavt til loftet? Uanset hvad, har gardiner en fantastisk egenskab at hjælpe dig med at give lofthøjden en kraftig push-up. Følelsen af at have højt til loftet er noget du absolut bør stræbe efter.

Hvad mange gør forkert helt fra start af er at fastgøre gardinstangen alt for lavt på væggen. Lægger du gardinstangen lige over vinduet, vil lofthøjden føles lavere, og hænger du gardinstangen tæt på loftet, vil lofthøjden føles højere – så enkelt er det. 

Sådan ved du, du har fundet den rigtige gardinstang

Vi bliver lige ved gardinstangen i et stykke tid endnu.

En anden ting som er vigtig at tænke på er, at korte gardinstænger har en tendens til at omslutte vinduer. I stedet skal du fastgøre gardinstangen, så enden sidder lidt længere ude end vinduets kant. Så hænger gardinerne i en bekvem afstand fra vinduet. Det vil se meget pænere ud.

Vælg gardiner med den rette længde

Gardiner, der er for korte i forhold til vinduer og lofthøjden, ser mærkeligt ud. Garrdiner, der er for lange, ser heller ikke godt ud, og de begynder vælte sig i støv fra gulvet eller vikle ind i hinanden. Mål og planlæg. Finder du gardinlængden som går helt ned, men kun lige rør gulvet, har du fundet de helt rette.

Vælg gardiner med meget stof

Et stort og storslået vindue kræver flere tekstiler end et lille vindue, for at det hele skal se godt ud. To gardinlænger på den ene side og to gardinlænger på den anden side er godt, hvis vinduet er stort. En gardinlængde på begge sider, hvis vinduet er lille. 

Få en luksuriøs effekt med to gardinlængder

Det har et lidt mere luksuriøst udtryk. Du opsætter to gardinlængder på hver side. Baggardinet skal være tyndere end forgardinet. Finder du gardinlængder, der smelter ind i rummets farveskema, er det et stort plus.

Sådan giver gardinerne den rigtige følelse

Hvilken følelse vil du have dine gardiner skal formidle? Dette er et spørgsmål om smag og behag. Det er værd at lægge lidt flere penge på gardiner, der er af høj kvalitet. De holder længere, og du behøver heller ikke at erstatte dem. 

Læs også Nye gardiner – Dette skal du vide, inden du vælger gardiner til stuen

Mest læste artikler