Disse farver vil hitte i 2023

Disse overraskende sammensætninger af mønstre og farver kommer til at præge 2022 og 2023's indretningstrends. Tør du være med?

indretningstrends 2023

Vi har længe haft lyst til at indrette vores hjem i en begrænset farveskala med balance, ro og stabilitet som kodeord. Men nu byder 2022 og 2023’s indretningstrends ind med en farvepalet, der absolut ikke går i ét med tapetet. 

Modigt? Bestemt. Men ifølge eksperterne er mange af os netop klar til, at vores boliger får en ordentlig klat farve. 

Mette From, trendredaktør hos rådgivningsvirksomheden pej gruppen, peger på, at stemningen er ved at vende. Hverdagen er så småt ved at indfinde sig igen efter et par omtumlede år med pandemi, men den ser anderledes ud end førhen. Og det kan mærkes i 2022 og 2023’s indretningstrends.

Farverne får taletid i 2022 og 2023

Boligen beskytter os mod elementerne og giver os et sted at hvile. Men de seneste år har vores hjem også været det sted, hvor vi har skullet finde inspiration og glæde, fordi input udefra har været mere sparsomme. 

Selvom ingen boliger er ens, er der alligevel klare tendenser for, hvad vi har lyst til at omgive os med.

– Vi tør igen at lade farver få taletid, også de kraftfulde og insisterende farver som fx varm gul, blomme og de varmere, røde nuancer, siger Mette From.

– Det er farver, som kan løfte humøret og være den medspiller, som kan vende stemningen i et rum.

Fine skalaer af pastelfarver har fyldt på Instagram og Pinterest i de seneste år, og vi har set en del blomstermønstre på puder og tapet. Den mønstrede tendens fortsætter, men nu skruer vi helt op for varmen på farverne.

En pude med mønster
Pude fra Jotex

Archive by Sanderson Design er en kollektion af tapeter og tekstiler i de klassiske William Morris-mønstre fra omkring år 1900. De fine blomstermotiver i Arts and Crafts-stil har vi længe set på tapeter og puder i afdæmpede grønne, rosa og blå farver. Men nu bliver tapetmønstrene trykt i heftige pink, azurblå og ikke mindst orange nuancer, så blomsterne nærmest løfter sig fra væggen.

Nye farvekombinationer i indretningstrends

I den første halvdel af 2022 har vi set, at der er kommet lidt mere farve på fx køkkenlåger i grågrønne nuancer som Dyrups Olive Sprig eller Farrow & Balls Breakfast Room Green.
Du kan forvente, at den grønne tone nu bliver skruet op til en frisk græsgrøn eller måske en dyb flaskegrøn som på IKEAs Bodbyn-køkkenfronter.

Men kraftfulde farver skal have modspil. Mette From foreslår, at du kombinerer dem med de vante pasteller for netop at få et farverigt, optimistisk og muntert udtryk, som ligger langt fra det klassiske, pastelfarvede univers.

Sengetøj fra Homehagen

– Selvom der er en overvægt af de neutrale, grålige og brunlige farver, er der så meget smæk på de kraftfulde farver, at det er dem, man lægger mærke til, siger hun.

Effekten kan så tones op og ned alt efter temperament, fordi det netop handler om energien i farvekombinationer.

Hvis du nu ikke føler dig helt så modig endnu, så start med små glimt af kraftige farver på en pude eller en stol, som nemt kan skiftes ud igen.

Men det handler grundlæggende om at arbejde videre med det, du allerede har. Upcycling er en kraftig og stigende tendens i tiden, så prøv at male dit gamle sofabord eller en arvet kommode i en ny farve, der giver et tiltrængt ‘pop’ til din indretning. Sådan en kan jo males igen og igen, til du finder lige den farve, der fuldender stemningen i din stue.

Indretningstrends 2023: naturfarver

Det multifarvede univers kommer fortsat til at være trenden i starten af 2023. Men foråret bringer en helt særlig optimisme med sig, og den viser sig i en lys, forårsagtig farvepalette, der giver indretningen et lettere præg, siger Mette From.

Margretheskål og køkkenvægt fra Rosti

Naturlige farver udvundet af planter er nemlig en stigende trend i tiden, og derfor vil vi fremover også se mere udvaskede versioner af de kraftige farver, mener man hos pej gruppen. Den orange farve bliver mere brændt i nuancen, og vi vil se, at den nærmer sig det rosa og lyserøde, når vi kommer tættere på sommeren.

Og så er det jo heldigvis nemt at finde penslen frem igen og give kommoden et nyt lag maling. De vandbaserede malinger med naturlige pigmenter vinder mere og mere frem, ligesom den matte linoliemaling har fået en gevaldig renæssance til både møbler og vægge.

På alle måder får naturen mere plads i vores hjem i det nye år – til glæde for både humøret og indeklimaet.

INDRETNINGSTRENDS i 2022 og 2023
Boligindretningens kodeord:
• Maksimalisme
• Antiforbrug
• Slow living
Tendenser:
• Farveeksplosion
• Lofter får fokus med maling og tapet
• Dørkarme og fodlister i markante farver
• Genbrug, upcycling, opdatering
• Reparation og istandsættelse
• Unikke indretningsløsninger
• Grønne, giftfri malinger
De nye farver:
• Klare, kraftige farver som blomme og varm gul
• Kombination af pasteller og markante fokusfarver
• Plantefarvede tekstiler
• Naturens farver, nedtonede og udvaskede
• Brændt orange i en skala til rosa og lyserød

Denne artikel om indretningstrends i 2022 og 2023 stammer fra idenyts digitale magasin.

Mest læste artikler