Lakering af dit gulv – sådan gør du

Er lakken på bræd­­de- eller parketgulvet slidt, skal gulvet lakeres påny. Her finder du en guide til den lak og fremgangsmåde, der passer til netop dit gulv, hvis du vil have et godt resultat.

Den gamle og nye gulvlak er måske uforenelige

Det kan være vanskeligt at afgøre, hvad gulvet har været lakeret med før, og det har betydning for, hvilken lak du kan lakere med. Problemet er, at den gamle og nye gulvlak måske ikke er forenelige, og at den nye lak kan krakelere og skalle af.

Snart kun vandbaserede lakker på markedet

EU strammede i 2010 atter en gang skruen om opløsningsmidler i lakker og maling. Det betyder, at flere af de gamle gulvlakker udgår af sortimentet, og at der således stort set kun vil være vandbaserede lakker tilbage på markedet. 
  Foto: Katrine Bertelsen
  På et gammelt gulnet egeparket med ridser, skal der slibes i bund før lakering.

Er gulvet UV-lakeret?

De fleste moderne vandbaserede lakker som fx akryl/polyurethanlak, giver en fin lys overflade, der ikke gulner, og som bevarer træets oprindelige farve. Som tommelfingerregel kan de fleste lakerede gulve genlakeres med en vandbaseret en-komponent lak, men vær særlig opmærksom, hvis dit gulv er UV-lakeret fra fabrikken.

Lakprøve bag en dør

Lav en prøve på et usynligt sted, fx bag en dør, og lad lakken gennemhærde. Det kan tage op til tre dage. Skrab med kanten af en mønt hen over lakken. Der må ikke være blærer eller bobler, og lakken skal sidde fast, når du skraber med mønten.

Søg eventuelt hjælp hos fagmand

Er prøven ikke tilfredstillende, må du prøve med et andet produkt eller søge råd hos en fagmand eller der, hvor du har købt trægulvet. Vandbaserede lakker er omtrent lige så stærke som de gamle sprit- og terpentinbaserede laktyper. Det handler mest om at få lagt en ordentlig tykkelse på. Følg anvisningen på emballagen, og lakér mindst tre gange.

2-komponent lak til meget slidte gulve

Er der tale om meget stor slitage, kan du afslutte med en 2-komponent vandbaseret lak. Vær opmærksom på gulvets træsort, når du skal lakere et nyt eller et afslebet gulv. Spørg fagmanden til råds. Før lakering skal gulvet forberedes. Der kan være forskellige fremgangsmåder alt efter trætype og producent, så tjek hos din fagmand. Generelt kan man dog sige, at gulvet skal være helt rent, slebet og frit for støv for det bedste resultat.

Pletlakering med fortyndet lak

Nedslidte områder skal pletlakeres med fortyndet lak, før du behandler hele gulvet. Men det skal være med samme type lak, som gulvet tidligere har fået, for ikke at få farveforskelle. Lad pletlakken tørre, før du lakerer hele gulvet. Slib med fint sandpapir imellem 1. og 2. lakering. Fibrene i træet kan “rejse” sig lidt, og det færdige resultat kan blive lidt nopret, hvis der ikke mellemslibes.
  Gulvvask af lakeret gulv.
   

Pas på dit nylakerede gulv

Stil en skraberist ved indgangen, og brug måtter til at fjerne snavs og skidt fra skoene. Det forlænger gulvets liv. Sæt filtsko på møbler og andet inventar. Selv om der er lak på gulvet, er træ stadigvæk et ret blødt materiale. 

Brug ikke sæbespåner eller brun sæbe

Brug et helt almindeligt universal rengøringsmiddel, der ikke lægger en sæbefilm oven på gulvet. Brug ikke sæbespåner eller brun sæbe. 

Ikke vandpjaskeri

Spar på vandet. Lakken kan meget nemt få hvide pletter, og vandet kan trænge ned i småbitte sprækker og få lakken til at revne.

Anvend lak til indendørs brug

Husk, at anvende gulvlak beregnet til indendørs brug. Det må ikke indeholde fx fungicider eller andre stoffer, der er sund­hedsskadelige.

Mest læste artikler