Miljørigtig gulvvask i koldt vand

Du kan sagtens vaske gulvet i koldt eller lunkent vand - det bliver helt rent, og så gavner det miljøet.

Kig efter miljømærkning
Når du vasker gulv, er det ofte mange kvadratmeter, vand og sæbe spredes ud over, og derfor er det vigtigt både for familiens indeklima og for miljøet, at det, du putter i gulvspanden, ikke udsender farlige stoffer. Den bedste sikring er at se efter miljømærkede rengøringsmidler, når du køber ind.

Og ja, både universalrengøring, sæbespåner og brun sæbe findes med miljømærkerne Sva­ne­mærket og Blomsten, der er din garanti for, at produkterne er blandt de mest miljøvenlige på markedet.

Astma og allergi
Det er dog værd at lægge mærke til, at miljømærkerne først og fremmest fokuserer på miljøet. Hvis du samtidig vil være 100% sikker på, at dine rengøringsmidler ikke indeholder allergifremkaldende stoffer, er det Astma-Allergi Forbundets mærke, du skal se efter.

Tag hensyn til miljø, allergi og indeklima
Rent faktisk afviser Astma-Allergi Forbundet en del af de miljømærkede rengøringsmidler, fordi de indeholder stoffer – fx parfume – der kan være allergifremkaldende og genere luftvejene. Finder du produkter, der både er miljømærkede med Blomsten eller Svanen og samtidig bærer Astma-Allergi Forbundets mærke, har du taget mest muligt hensyn til både miljø, allergi og indeklima.

På næste side guider vi dig igennem tre typer gulvvask – den varme, den automatiske og den effektive.#br

3 gange gulvvask

 • Den varme
  Med en damprenser kan du vaske gulvet helt uden rengøringsmidler. Den varme damp op­løser ganske enkelt snavset, der efterfølgende opsamles i den klud, der sidder på mundstykket, eller det fjernes med en separat klud. De høje temperatu­rer har desuden en des­inficerende virkning og er effektive til bekæmpelse af støvmider og bakterier.

 • Foto: Scooba Den automatiske
  Den lille robot starter med at støvsuge hele gulvet. Herefter vasker den med ren, frisk sæbeopløsning, så gulvet bliver helt rent, hvorefter den opsamler den brugte sæbeopløsning, tørrer og efterlader gulvet rent og nyvasket.

  Vaskeren er 9 cm høj og kan komme ind under de fleste møbler. Den lille husven finder selv rundt om bordben og langs lister.

 • Foto: Dexus Den effektive
  Der er en god grund til, at professionelle rengøringsfolk svinger moppen i stedet for gulvkluden. Anskaffer du en professionel moppe i en størrelse, der passer til dit gulv – fx 30 cm bred, kan du lynhurtigt vaske gulvet over.

  En god moppe består af et teleskopskaft, som du kan indstille. Herpå sættes en fremfører, hvor selve vaskemoppen sidder fast. Fremføreren sidder i et fleksibelt led, så moppen kan drejes rundt og komme ind i alle hjørner.

5 tips for miljøet

 • Vask gulvet i koldt/lunkent vand. Det bliver lige så rent som i varmt vand.
 • Brug det mildeste rengøringsmiddel.
 • Køb så vidt muligt koncentrerede midler.
 • Vælg miljømærkede rengøringsmidler.
 • Undgå at overdosere.

Mest læste artikler