Nu kommer fortællingen om dansk lampedesign

I Danmark er belysning og hygge tæt forbundet, og netop derfor er dansk lampedesign en succeshistorie for sig. Nu kan du for første gang lNy bog samler for første gang fortællingen om de ikoniske lamper og deres designere.  

PH-lampen, Koglen og Le Klints foldede papirskærm. Dansk design er populært som aldrig før, og i dag oplyser de ikoniske designlamper både danske og udenlandske hjem.

Gamle lamper købes til høje priser, ældre modeller relanceres og det høje niveau blandt danske lampedesignere har resulteret i, at de danske lamper nyder stor popularitet i udlandet. Men hvorfor spiller det kunstige lys så stor en rolle i den danske designarv?

Fra PH-lampen til LED-stearinlyset

Det kan du blive klog på i den nye bog, Danske lamper – 1920 til nu, der for første gang giver en grundig introduktion til lampernes særlige designhistorie. Dansk lampedesign handler nemlig ikke kun om form. Det handler også om det, vi danskere er allerbedst til: hygge.

Med tekst og billeder gennemgår bogen den designmæssige udvikling fra de første olie- og gaslamper, over de revolutionerende elektriske glødepærer og frem til LED-lyset. Du kan også læse 100 fantastiske fortællinger om den lange række af danske designere, der har prøvet kræfter med lampedesign – og er lykkedes med at skabe ikoner.

Foto: Verner Panton Design

100 fantastiske lampefortællinger

De første af bogens lampefortællinger handler om Poul Henningsens ikoniske PH-lamper og hans livslange arbejde med at skabe et design, hvor lyskilden afskærmes på en sådan måde, at lyset ikke blænder, men bidrager til, at vi føler os godt tilpas.

Herefter præsenteres en perlerække af lamper af internationalt anerkendte navne som Arne Jacobsen, Piet Hein, Kaare Klint, Verner Panton, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Olafur Eliasson, Louise Campbell og Cecilie Manz. I flere tilfælde er lamperne dog også mere kendte end de designere, der står bag.

Designernes egne historier

I Danske lamper – 1920 til nu lader forfatteren, Malene Lytken, designerne komme til orde og fortælle om de overvejelser om lys og design, der førte frem til den bestemte lampe.

For eksempel gav Stig Gerlach de grønne juletræskæder hvide ledninger og små LED-dioder, så de kunne bruges i moderne boligindretning, Maria Berntsens bord- og sengelampe Stay fik et USB-stik til opladning af mobilen, Peter Bysteds pullertlampe Rubbie fik en blød top af rågummi, så man kan sidde på den om dagen, hvor der ikke er lys i den, og Olafur Eliasson og Frederik Ottesen lavede solcellelamperne Little Sun og Little Sun Diamond for at give mennesker, der ikke har adgang til elektricitet, mulighed for at få lys til en overkommelig pris.

Alt det og meget mere kan du læse om i Danske lamper – 1920 til nu, der udkommer den 22. november 2019 hos Strandberg Publishing. Bogen koster 350 kroner.

Mest læste artikler