Pas på elsparepæren, når den går i stykker

Den 1. september 2009 begyndte udfasningen af glødepærerne, som vil forsvinde helt fra hylderne i løbet af de kommende år. Elsparepæren bliver derfor et populært valg, når de gamle glødepærer sprænger, men sparepærerne indeholder kviksølv, så går de itu, skal du tage dig nogle specielle forholdsregler.


Pas på kviksølvet
Når du skal af med dine sparepærer, skal de på grund af indholdet af kviksølv afleveres på genbrugsstationen som farligt affald. Selvom kviksølv-indholdet er moderat, kan en sparepærer både skade miljøet og dit helbred, hvis den går i stykker og ikke bliver forsvarligt håndteret.

Når en elsparepære går i stykker
Er du uheldig, at en sparepære går i stykker, skal du gøre følgende: Åbn vinduerne og lad det stå åbent, mens du gør rent.

Når du skal fjerne den ødelagte pære
Når du skal fjerne den ødelagte pære, må du ikke bruge en støvsuger eller kost, da kviksølvet bliver spredt i rummet eller ved senere rengøring med samme instrument. Brug i stedet
et stykke karton til at samle stykkerne op.

Tør efter med køkkenrulle
De små rester fra pæren kan samles op med et stykke stift papir/pap eller ved at bruge klistersiden af et stykke tape. Tør altid efter med våd køkkenrulle eller toiletpapir.

Når du skal smide resterne væk

Resterne fra pæren og de brugte redskaber til rengøringen skal placeres forsvarligt i en glasbeholder, eksempelvis et syltetøjsglas. Glasbeholderen lægges i en plastikpose, som lukkes tæt og fjernes fra huset og afleveres på genbrugsstationen som farligt affald hurtigst muligt.

Bliv ved med at lufte ud
Er der kommet kviksølvrester på møbler og tæpper, skal de renses og luftes. Når du har gjort rent, skal du fortsætte med udluftningen i 15 minutter – luft gerne lidt ekstra ud i de følgende 14 dage.

Kilde: Miljøstyrelsen

Mest læste artikler