Sådan gør du dit hjem lysere i efterårssæsonen

Allerede i september aftager dagens længde med over 5 timer. Men selv om vi går de mørkere måneder i møde, kan du med få, simple indretningstip fylde dit hjem med naturligt dagslys. Se, hvordan du bedst muligt indretter med lys og får komfort og velvære i boligen, mens efteråret trænger sig på udenfor.

Dagslys skaber ikke alene god stemning og hygge i hjemmet. Det er også essentielt for komforten i boligen – men vigtigst af alt for vores velbefindende. Lyset har ifølge adskillige undersøgelser nemlig positiv indflydelse på vores humør, immunforsvar og døgnrytme. Der er derfor mange gode grunde til at invitere lyset indenfor nu og – inden solen for alvor går tidligt ned – indrette dit hjem, så du beholder mest muligt lys indenfor i de kommende mørke måneder.

En god tommelfingerregel er at indtænke lyset som en aktiv del af interiøret i boligen og indrette bevidst med dagslyset. Tænk derfor på dagslyset på samme måde, som du tænker på, hvordan sofaen skal stå: Hvor ser den bedst ud, og hvordan får jeg mest komfort? 

– Det er godt for vores velbefindende at få dagslyset indenfor, men det er også vigtigt at have udsyn til uderum, til natur, lyde og dufte, der alt sammen er vigtige sanseoplevelser og en del af vores velvære og sundhed inden døre, fortæller Lone Feifer, direktør for bæredygtige bygninger hos Velux. Hun har en række forslag til, hvordan du kan gå vinteren i møde med et hjem fuld af dagslys.

Fire råd til hvordan du får mere lys ind i boligen

  1. Gå efter en lys base. Hold dig generelt til lyse farver på vægge og gulv, men husk at skabe nogle kontraster til alt det lyse. En stor grøn plante i en mørkglaseret potte bliver kun flottere med en hvid væg i baggrunden. Hvis du virkelig vil lyse hjemmet op, kan du tage skridtet videre og male gulvet lyst.

  2. Indret med spejle. Når lyset er kommet ind i hjemmet, er det vigtigt, at det bliver fordelt. En idé kan være at bruge spejle i indretningen, for de er nemlig geniale til at sprede og reflektere lyset. Hvis du placerer spejlene tæt på vinduer og dagslyset, har du allerede et meget lysere hjem til de mørke måneder.

  3. Byd naturen indenfor. Hvis du har planter i vindueskarmen, kan de let skygge for det naturlige lys. Men gå ikke ned på planter af den grund, tværtimod. De grønne planter er nemlig med til at ilte luften. Spillet i bladene gør tilmed, at de grønne planter er en fryd for øjet – det er kun endnu et plus. Et godt tip er også at indrette med vaser og lysestager i transparent glas. Så kan dagslyset skinne igennem dem og kaste lyset videre ud i rummet.

  4. Lad dagslyset fylde alle rum. Lys fra lamper er ikke det samme som solens lys. Du skal sørge for at få mest muligt naturligt lys indenfor. Det sidste og mest effektive råd er også det dyreste og mest krævende. Hvis du har rum, der er præget af mange mørke timer om dagen, kan løsningen være at installere flere vinduer – gerne så der kommer lys ind fra flere vinkler. Nogle gange kan ovenlysvinduer hjælpe med at bringe lys ind på steder, hvor det ellers ikke er muligt. Eksempelvis i badeværelser placeret midt i huset, eller i rækkehuse, der deler gavl med naboen og har en væg mindre til vinduer. Ovenlysvinduer bringer lyset helt ud i afkrogene af dit hjem, og muligheden for at få kig til himlen øger både rumfornemmelse og velvære i hjemmet.

Læs også: Radiatorskjuler – Byg selv en dekorativ skjuler til traditionel radiator

Mest læste artikler