Sådan vælger du gardiner, der gavner dit indeklima

Uønsket varme og kulde kan let trænge ind i boligen via ruderne, men det kan energigardiner modvirke. Se her, hvordan.

Sådan vælger du gardiner, der gavner dit indeklima

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Når vintersæsonen nærmer sig, bliver det pludselig tydeligt, hvor meget kulde der kan trænge igennem en rude. Heldigvis er det meget lettere at gøre dine ruder mere energieffektive, end du måske tror. Med et par gode energigardiner kan du nemlig forhindre, at uønsket varme og kulde trænger gennem dine ruder – til gavn for dit indeklima og din varmeregning. Se med her.

5 gardiner til gavn for dit indeklima

1. Hold på solens varme

De dobbelte plisségardiner Dupli fra Stila består af lommer af stillestående luft, der virker varmeisolerende. Gardinerne kan betjenes med motor, og med en sol- og temperatursensor kan gardinerne selv køre op for at lade mest mulig vintersol komme ind i rummet og derefter lukke ned, når det er mest fordelagtigt at holde på solvarmen. Afhængigt af den valgte stoftype reflekteres op til 77% af solens stråler til gengæld om sommeren. Prisen starter ved 1.116 kroner for et gardin på 60 x 80 cm.

De dobbelte plisségardiner Dupli fra Stila består af lommer af stillestående luft, der virker varmeisolerende.

2. Udvendig afskærmning

Når det gælder passiv opvarmning – altså uønsket opvarmning fra solen – er det mest effektivt at stoppe solens stråler, inden de når ind gennem ruden. Acrimo solgardiner monteres uden på huset, og takket være dugen i glasfiber kan opvarmningen reduceres med op til 90%.

Særligt i store, sydvendte vinduespartier er solgardiner en rigtig god indeklimainvestering. Acrimo solgardiner fremstilles på mål, og hos Garant starter prisen ved 10.139 kroner for et gardin med motorbetjening.

Acrimo solgardiner monteres uden på huset.

3. Tre luftlag

Tre luftlag. Omkring 48% af varmetabet i et gennemsnitligt hus sker gennem ruderne. De dobbelte plisségardiner Duette Architella fra Luxaflex har en særligt designet celle i celle-konstruktion, der giver gardinet hele tre isolerende luftlag mellem det varme rum og den kolde rude.

De har samtidig en lydisolerende funktion og giver på den måde flere fordele for indeklimaet. Fås i flere farver. Pris for et gardin på 100 x 100 cm starter på 1.754 kroner.

De dobbelte plisségardiner Duette Architella fra Luxaflex har en særligt designet celle i celle-konstruktion.

4. Husk tagvinduerne

Ovenlysvinduer og skrå vinduer udgør en særlig risiko for overophedning af husets rum. Velux’ energigardiner består af en luftfyldt bikubeformet konstruktion med et aluminiumslag, der gør gardinet både mørklæggende og isolerende. Gardinet kan betjenes fra såvel top som bund, så det nemmere kan justeres efter sollyset, og det kan kombineres med Velux’ udvendige rulleskodder. Fås i 12 farver fra 843 kroner.

Velux’ energigardiner består af en luftfyldt bikubeformet konstruktion med et aluminiumslag.

5. Kraftige tekstiler

Lange stofgardiner er heldigvis ved at være moderne igen, for det er en effektiv, billig og nem måde at kontrollere temperaturen inden døre på. Ikeas Sanela-gardiner i bomuldsvelour er tykke nok til at isolere mod kulde fra ruden og forhindre træk. Gardinerne har samtidig mørklægningseffekt og kan om sommeren holde en del af solens­ varme ude. Træk gardinerne for i soveværelset og andre rum, der ikke bruges konstant. B: 140 cm. L: 250 cm. Fås i flere farver. 469 kroner for et sæt.

Ikeas Sanela-gardiner i bomuldsvelour er tykke nok til at isolere mod kulde fra ruden og forhindre træk.

Mest læste artikler