Rens af sofa – så nemt kan du rengøre sofaen

Hvad end der bare er tale om små brødkrummer eller svære rødvinspletter, så får du her de allerbedste tips til, hvordan du bedst muligt kan rense og rengøre din sofa.

sofa rens

Sofaen er de fleste familiers mødested, når en lang arbejdsdag er overstået, eller hvis der bare skal hygges i weekenderne. Men det er også et sted, hvor der bliver spist og drukket, og som resultat kan det faktisk være noget af en bakteriesamler. Det er derfor vigtigt, at man får sin sofa renset og rengjort med jævne mellemrum.

1. Støvsug din sofa grundigt

Start med at bruge en støvsuger til at fjerne overfladesnavs og støv fra sofaen. Du kan sagtens bruge din almindelige støvsuger, men en håndstøvsuger er nemmere at bruge til formålet.

Få fjernet krummer, hår og andet snavs først. Hvis din sofas puder ikke sidder fast, så sørg også for at få dem fjernet og renset.

Hvis du har langhårede kæledyr, der har en tendens til at fælde meget, så kan det være en god idé lige at bruge en fnugrulle til at tage det værste, inden du går i gang med rengøringen.

2. Brug en damprenser til sofaen

Udover at støvsuge sofaen, kan det også være en rigtig god at benytte sig af en damprenser, når der skal gøres rent. Rengøring med damp betyder nemlig, at du kan rense hjemmets overflader helt uden brug af rengøringsmidler og forskellige kemikalier.

Damprenseren sørger for at komme godt i dybden ved hjælp af de små damppartikler, som trænger ind i sofaens materiale og renser det. Damprenseren kan derudover bruges til mange andre steder i hjemmet.

3. Rens og rengør sofaens metal og træ

Sørg for at tørre sofaens fødder og ben af, hvad end de er lavet af træ eller metal. Brug gerne en blanding af varmt vand og sæbe, og sørg for at komme godt rundt om hele sofaen, når du renser og rengør.

4. Hvilken slags stof er der på din sofa?

Herefter skal du tjekke, hvilken slags stof din sofa er lavet af. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan du bedst muligt kan rengøre den.

Hvis din sofa er lavet af stof, kan du som regel rense den med lidt flydende sæbe uden problemer. Sørg for at bruge en hårdt opvredet klud, så du ikke laver mærker i stoffet. Start med et sted, som ikke er så synligt.

5. Fjern pletterne fra sofaen

Der er forskellige måder at fjerne pletter på sofaen. Du kan eksempelvis bruge en smule sulfo, som du blander med cirka to liter vand. Gnub og rens sofaens pletter forsigtigt, så det skummer.

Du kan også gøre brug af salmiakspiritus, når der skal fjernes pletter. Det skal du gøre ved at blande 1 liter vand med 2 dl salmiakspiritus på 8%. Husk altid at afprøve det på sofaens stof i et lille område, inden du går i gang med at vaske og rense hele sofaen. Sørg desuden også for, at der er god udluftning i det rum, din sofa står i.

6. Lad sofaen tørre

Sørg for, at sofaen tørrer godt, efter du har rengjort og renset den. Det er som regel nok at lade den lufttørre, men hvis du synes, den er blevet lidt for våd, kan du også bruge et håndklæde til at suge ekstra vand op. Hvis den stadigvæk er fugtig, kan du også bruge en fane til give den lidt luft, så den tørrer hurtigtere.

Mest læste artikler