Sådan spartler du revner og huller væk

Spartling er grundlaget for flot malerarbejde. Se, hvordan du vælger den rigtige spartel og spartelmasse.

Spartel væggen plan

Skal du male eller tapetsere, så er det vigtigt, at underlaget er helt plant, inden du går i gang. Og så er det, at vi som regel må gribe til spartlen for at lappe huller eller rette op på ujævnheder.

Akryl til træ

Når du spartler træværk inden døre – og det gælder alt fra paneler og døre inde i huset til møbler – er en færdigblandet akryl-spartelmasse et godt valg. Den er let at spartle med, og den er rimelig blød at slibe bagefter.
Gælder det dine trævinduer, vil træet altid arbejde – det gælder både indvendigt og udvendigt. Det er derfor ikke nogen god idé at spartle på vinduer og døre udvendigt, da træet arbejder meget afhængigt af vejrliget. Spartelmassen bliver hård og vil springe af.
Derfor skal huller og revner udfyldes med linoliekit eller akrylkit, begge dele forbliver elastiske og er fugtstabile, og begge typer kit kan overmales med både vandopløselig maling og alkydmaling. 

Alkyd giver glat overflade

Hvis du arbejder på helt fine ting, kan du bruge alkydspartelmasse til sidste gang spartling; den giver en fin, glat overflade. Til gengæld er det sværere at spartle med og hårdt at slibe. Både alkyd- og akrylspartelmasse tørrer på to til seks timer afhængigt af lagtykkelse og temperatur.

Gør en hel væg plan

Skal du spartle en væg, er sand-spartelmasse løsningen.
Hvis du skal fylde et stort hul, fx i væggen, er det en god idé først at fylde bunden op med gipsfiller – det synker næsten ikke og hærder helt op – også i tykke lag. Slut af med sandspartelmasse.

  
Se her, hvordan du selv laver en fuldspartling af væggen.

Vælg din spartel

Japanspartler er et godt valg til mindre opgaver på træ. Ofte køber du et udvalg, og så har du spartler til alle formål. Japanspartlerne er bløde og nemme at arbejde med. Håndspartler – med skaft – er velegnede til vægge og lofter.

Hvis du skal i gang med at fuldspartle vægge og loft, kræver det et godt håndelag at håndtere den brede spartel.

Heldigvis er der en lettere mulighed: Du kan rulle sandspartelmassen ud med en stor lammeskindsrulle og så trække den af med en bred spartel bagefter. Denne arbejdsform kræver en særlig spartelmasse til rulle.
  
Læs også: Alt om selvnivellerende gulvspartelmasse

Sømhulle-tips

Du kan ikke fylde et sømhul ad én gang. Hvis sømhullet er dybt, er det en god idé at fylde det op med akrylkit eller en letvægtsfiller først. Træk derefter spartelmasse hen over hullet – først på den ene led og så på den anden led.

Mest læste artikler