Det er enkelt og smart at vælge “en pære i snor” som lyskilde i boligen. Men undersøgelser har vist, at du kan bruge mange hundrede kr. om året – alene på indkøb af pærer – og hertil kommer så et højt energiforbrug.
– En enkelt globepære kan nemt koste et par hundrede kroner – og de er bestemt dekorative, men en sådan pære sluger omkring 60 watt på en time, og der er faktisk fire gange så meget som en tilsvarende pære baseret på LED-energi. En sådan bruger helt ned til 15 watt på en time, siger energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard.
NRGi fastslår derfor, at strømforbruget nemt kan løbe op i 500 kr. om året for bare en globepære.
Dårligt ry til LED
Når vi har værget os mod at bruge de langt mindre strømslugende LED-pærer, skyldes det, at de første udgaver gav et noget køligt, ja, nærmest blåt lyd, der bestemt ikke understregede den bløde stemningen i rummets øvrige indretning. Men det er der rådet bod på nu. Producenterne af LED-globepæren lover et både smukt og blødt lys.
– LED-globepærerne er typisk tre gange dyrere i indkøb end glødeglobepærer, men ganger man levetiden op med indkøbsprisen, vil der stadig være besparelser på op til 400 kroner om året at hente pr. pære., fortsætter Benny Hebsgaard.
De energivenlige LED-globepærer anvender en LED-teknologi, hvor “minilysstofrør” samles i formationer, som ligner de glødetråde, der er at finde i de populære globeglødepærer.
3 gode råd om pærer
Når du skal finde din pære, så overvej disse råd, før du køber:
- Farvegengivelse (Ra/CRI): Vælg Ra over 90, hvis farvegengivelsen er ekstra vigtig.
- Lysfarve: Vælg en pære med en lysfarve på 2.700-3.300 Kelvin, så får du en pære med et varmt lys, der svarer til glødepærens lysfarve.
- Sparepærer: mindst 10.000 timer
- LED: mindst 15.000 timer
Levetid: Gå efter den længste levetid:
Kilde: Sparenergi og NRGi