De snoede lys kom for alvor frem i sommeren 2020 i diverse fysiske butikker og online. Siden har trenden udviklet sig til et gør-det-selv projekt, som er nemt at give sig i kast med. Det er også en oplagt søndagsaktivitet, du kan lave med børn, børnebørn eller veninder. Projektet er meget enkelt og der følger ikke en masse oprydning og rengøring med. Derfor kan du også sagtens sno et par lys på en helt almindelig hverdagsaften, hvis du har brug for lidt kreativitet. Det behøver ikke at tage mere end en halv time.
Hvis du hører til dem, der synes, at 30 kr. er for meget at give for et enkelt funky stagelys, så er denne guide helt sikkert også noget for dig. Med almindelige stagelys, kan du lave helt op til syv af dine egne snoede lys for samme pris. Hvis du vil lave det hele fra bunden eller gøre aktiviteten til et heldagsprojekt, kan du også støbe dine egne lys.
Følg vores guide og tryl dine kedelige stagelys om til flotte, snoede lys.
Vælg lys i dine yndlingsfarver eller nogle som passer til årstiden.
Det skal du bruge
-
En vase eller lignende, der kan rumme dine lys i højden.
-
Varmt vand fra hanen på cirka 40 grader.
-
Eventuelt en tallerken, der kan lægges over vasen, så varmen holdes inde.
-
Et fad med iskoldt vand.
-
Stagelys af paraffin (Bemærk! Du kan ikke bruge lys af 100% stearin). Vi har brugt Søstrene Grenes stagelys.
-
Eventuelt viskestykker eller andet underlag – det er op til dig, hvad der fungerer bedst.
Sådan gør du
-
Fyld vasen med det varme vand fra hanen på cirka 40 grader. Det kan måske godt være lidt varmere, men du skal kunne stikke en finger ned uden at brænde dig.
-
Kom et par lys i vasen. Læg eventuelt en tallerken over vasen, så varmen ikke slipper ud og så lysene holdes nede.
Lad lysene stå i 15 minutter eller til de virker bløde på midten.
Der ligger en tallerken over åbningen på den klare vase, så varmen ikke siver ud.
- Tag et lys op ad gangen og form det inden du tager det næste. Lad hellere lyset stå lidt længere i det varme vand end at lægge det på bordet. Så stivner det nemlig og så skal du varme det op en gang til.
-
Læg lyset på bordet, måske på et viskestykke eller et andet underlag, og tryk midten flad. De nederste to centimeter af lyset skal du ikke trykke fladt, da det stadig skal kunne stå i en stage. Der skal bruges rimelig mange kræfter her, så det er bedst at stå op, når der trykkes.
Bliver lyset for hårdt undervejs, kan du altid sætte det ned i vandet i et par minutter ekstra, så det bliver blødere og derefter kan du trykke videre. Det er vigtigt at trykke stille og roligt, da farven på lyset ellers kan krakelere.
Du kan selv bestemme, hvor langt fra vægen, du vil have din snoning til at starte og altså, hvor langt op du skal trykke fladt.
Lyset trykkes fladt cirka to centimeter fra bunden.
-
Tag nu det flade lys i begge ender med et fast greb og drej forsigtigt hver sin vej. Nu begynder snoningerne at vise sig. Når det bliver hårdere at sno, er det tid til at stoppe, så lyset ikke knækker eller krakelerer.
Lysene holdes fast i de første sekunder i det kolde vand, så de forbliver så lige som muligt.
-
Når lyset har det ønskede antal snoninger og du har sørget for at lyset er lige, så det ikke drypper, når du tænder det, så læg det i fadet med iskoldt vand.
Hold lyset i begge ender når du lægger det ned i fadet, så kan du rette til undervejs, hvis det bliver skævt.
Er dit lys blevet skævt, kan du altid sætte det tilbage i det varme vand i et par minutter og rette til, når det er blevet blødere.
Vær opmærksom på, at vægerne skal tørre i et par timer før de tændes.
De fine, snoede lys står klar i stagerne og spreder hyggelys over rummet.
Sådan laver du snoede lys
I denne video kan du se, hvordan vi trykker lysene flade og snor dem efter de er blevet opvarmet.