Træstammen der blev til et sofabord

Et sofabord behøver ikke bare at være et sofabord. Med lidt knofedt og viden om hvordan du bruger en motorsav, kan du forvandle en stor træstamme til et helt unikt sofabord.

Træstammen der blev til et sofabord

Du SKAL have viden om og adgang til en motorsav, og du skal også kunne bruge en elhøvl og en båndpudser.

Vi valgte at skære to skiver, så vi har en ekstra på lager.

Ahorntræets bark er meget smuk, så vi har valgt at lade den sidde på stammen. Træ er et levende materiale, så det vil fortsætte med at arbejde mange år frem. Det vil ikke kunne undgås at træet vil danne revner. Det er en naturlig process, når vandet fordamper i træet. Vi behandler bordet med sæbespåner én gang om ugen. Det giver en smudsafvisende overflade, og giver en dejlig overflade at røre ved.

Husk at købe hjul, der kan bære mange kilo. Spørg i faghandlen, så du får solide hjul.

Hjulene til vores bord kostede ca. 300 kr.

Rikkes bedste tips

Drømmen om et nyt og unikt sofabord fik Rikke en dag, da hun sad og surfede på nettet. Hun fandt nogle fine sengeborde, lavet af mindre træstammer – og så begyndte ideerne at tumle rundt i hendes hovede:

– Heldigvis er min mand, Kristian, vant til, at jeg får mange skøre idéer. Vi stoler på hinanden i processen, så vi er ikke så bange for at kaste os ud i noget nyt. Så vi måtte give den her idé et forsøg, fortæller Rikke Juul.

Bordet klæder huset

Parret var så heldige at kende nogen, der netop havde fået fældet et stort ahorntræ, og Rikkes far har erfaring med at skære træ op, så det, at få savet et par gode lunser af det fældede træ var forholdsvist nemt at gå til.

– Men det var lidt af en styrkeprøve for tre voksne mænd, at få skiven læsset på traileren efterfølgende. Især fordi træet var nyfældet, så stammen stadig indeholdt en del vand, tilføjer hun.

I dag står det færdige bord i Rikke og Kristians stue.

Parret bor i en ejendom fra 1874, og Rikke har talt 130 årringe i bordets overflade.

– Hus og bord er næsten lige gamle. Bordet passer SÅ fint ind i vores og husets stil, og så er det SÅ dejligt at røre ved det, understreger Rikke.

Vil du også forsøge dig med et stammebord, er opskriften her:

1. Først saves stammen op i ønsket højde. Her: 40 cm høj med en diameter på ca. 90 cm.

2. Vi rettede stammen til, da vi fik den hjem, så vi sikrede os, at den var lige høj hele vejen rundt.

3. Med en elhøvl blev overfladen helt glat og pæn.

4. Med en båndpudser blev overfladen efterfølgende slebet, og kanten blev rundet.

5. Dernæst blev barken skrubbet med en stiv børste tilsat brun sæbe. Således fik vi fjernet mos, grønne misfarvninger og løstsiddende bark.

6. Til slut blev den smurt ind i en tyk blanding af sæbespåner pisket op med lidt lunkent vand.

7. Til sidst blev hjulene monteret.

Mest læste artikler