Tjekliste før du køber en ny stol

Kontorstole, lænestole og barstole skal tjekkes grundigt, før du køber dem. Tjek bl.a., at de ikke knirker, og at de er nemme at betjene.


Foto: Ilva
Stolen til arbejdet hedder Alfi, har fem hjul og justerbar sædehøjde på mellem 43 eller 51 cm. Armlænene kan afmonteres. Prisen er 599 kr. hos ILVA.

En kontorstol skal have mange indstillingsmuligheder


Bruger du din kontorstol i hjemmet hver dag og i lang tid ad gangen, er det vigtigt, at den har flere indstillingsmuligheder. At sidde i én og samme stilling mange timer er ikke godt for skuldre og ryg. Højden på kontorstolen og ryg og sæde skal kunne justeres i forskellige positioner. Vigtigst af alt, så skal stolen kunne indstilles, så den passer perfekt til netop dig.

Betjen kontorstolen korrekt
Når stolen køres op og ned, bør det ikke ske i hårde ryk, men glidende – hvilket ikke kun er mere behageligt, men også gør det lettere at stoppe i netop den højde, du ønsker. Betjeningen skal være enkel – det nytter ikke noget, at du skal have fat i en manual hver gang, stolen skal justeres lidt. Husk, at stole med fem hjul ofte har den største stabilitet.

Foto: BoComcept
Wing-stolen kan både dreje og vippe bagud. Fås med forsk. typer stof og læderbetræk. Stolen måler 108 x 68 x 91 cm og koster fra 7.390 kr. (krom og sort læder) hos BoConcept.

Lænestolen må ikke knirke
Overvej hvad stolen skal bruges til. Hvis den fx ikke kun skal bruges som hygge- og fjernsynsstol, men også til en middagslur, kan det være sagen med en stol, der kan lænes meget langt tilbage. Det bedste valg er en stol med trinløs, regulerbar ryg. Når du prøver stolen, må det ikke knirke, når du læner stoleryggen tilbage. Tjek også, at stolen bliver, hvor den er, og ikke begynder at dreje, når du løfter benene fra gulvet.

Foto: Stoleshoppen.dk
Denne barstol kan bruges til andet end en drink ved hjemmebaren. Siddehøjden kan nemlig justeres fra 74 til 99 cm. Sædet kan dreje. Betræk af stof, kunstlæder eller læder. Priser fra 3.795 kr. hos Stoleshoppen.dk.

Barstolen skal dreje uden gnidninger
En barstol skal dreje, så du ikke bliver træt i nakken, mens du snakker med sidemanden.
Tjek, at stolen ikke knirker eller er træg, når den drejer. Hvis du også vil kunne bruge den til andre formål, skal den ligeledes kunne sænkes og hæves. Benstøtten på barstolen skal være i et solidt materiale. Du skal i øvrigt sikre dig, at de runde eller firkantede støtter af stål sidder ordentlig fast og ikke kører rundt – på stole af dårlig kvalitet kan de være løse.

Spænd skruerne efter et par måneder
De fleste kontor-, læne- og barstole kræver ligesom andre stole ikke nogen særlig vedligeholdelse. Men hvis der er brugt skruer i stellet eller andre steder på stolen, er det vigtigt at efterspænde skruerne et par måneder efter køb. Derefter vil stolen stå stabilt i rigtig mange år.

Tjekliste – før du køber din nye stol:
Tjek, at kontorstolens armlæn kan justeres eller afmonteres.
Tjek, at du nemt kan nå stolens betjeningshåndtag.
Tjek, at du nemt kan indstille stolen i den rigtige højde, hældning osv.
Tjek, at stolen ikke må knirke, når du drejer eller læner dig tilbage.
Tjek, at barstolens benstøtte sidder godt fast.

Mest læste artikler