Kloak og afløb

Ting du skal undgå at hælde i afløbet

Det er først og fremmest vigtigt, at man sørger for at undgå at hælde for meget snavs ud i vasken, hvis man vil undgå tilstoppede afløb. Der er mange forskellige ting, der kan være årsag til at afløbet bliver stoppet, og det har ofte noget at gøre med, hvilke madvarer der ryger ud med vandet.

Læs mere

Fx er stegefedt, smørrester og andet fedt med til at forårsage en tilstoppet vask. I stedet er det en god idé at tørre panden af, inden du vasker op, og smid det efterfølgende i skraldespanden.

Stearin, kaffegrums og rå æg er også skidt for afløbet. Stearin vil fx ende som en fast klump, der vil forårsage et tilstoppet afløb, og hælder du rå æg i afløbet, så kan du faktisk risikere, at der danner sig en vaskeægte omelet i afløbet. Det vil man helst gerne undgå.

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift. Samtidig sparer det dig en hel unødig afgift.

Forebyg vandskader i hjemmet

Ligesom du også forebygger vandskader i hjemmet ved at rense tagrenden, kan det også være en god idé at holde kloakken ren. Du skal sørge for at tjekke alle rørforbindelser, før det bliver efterår, og vejret dermed bliver hårdere. Du skal bruge en vandslange, en stige og en lille skovl til at rense kloakken, tagrenden og tagbrønden.

Du finder her en god huskeliste over de ting, som du skal gennemgå for at undgå problemer med kloakken og afløbet. Husk altid, at hvis kloaksystemet skal repareres, så skal arbejdet udføres af en autoriseret kloakmester i overensstemmelse med den gældende lovgivning.

Husholdningskemikalier i kloak og afløb

Når du opbevarer husholdningskemikalier, så er det først og fremmest vigtigt, at du har dem et sted i hjemmet, hvor børn ikke kan få fingrene i dem. Det er også vigtigt, at du under ingen omstændigheder blander de forskellige rengøringsmidler.

Den bedste måde at rense afløbet på

Du kan sagtens rense afløbet i køkken og bad på en fornuftig of miljørigtig måde. Brug en “svupper”, og fyld køkkenvasken halvt op med vand. Dæk derefter overløbshullet med tape, eller hold en fugtig klod over. Derefter placerer du svupperen over afløbssien for at pumpe. Hjælper det ikke, så gentag processen.

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt fingerkræfter, en vaskebalje og måske en klemme til næsen, hvis du er “duft-allergiker”.

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke mindst brønddæksler er sikre og i orden. Derfor opfordrer eksperterne til, at husejerne gør et dækseltjek til en del af forårets haverutine.

Frosne rør – hvad gør du?

Frosne rør – hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Tre typer vandskader – sådan forebygger du

Har du vand i kælderen eller fugtproblemer i mur og sokkel, så er det i første omgang vigtigt at få undersøgt, om problemerne skyldes grundvand, regnvand eller kloakvand. 

Varmen kan sprænge dine vandrør
vandrøret lækker

Varmen kan sprænge dine vandrør

Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere bør være ekstra opmærksomme i varmen.

Kloakskader – hvem har egentlig ansvaret

Kloakskader – hvem har egentlig ansvaret

Kloaknettet i Danmark er man­ge steder i katastrofal dår­lig stand. En utæt kloak kan ved kraftige regnskyl betyde fugt, råd og skimmelsvamp i dit hus. Det kan blive dyrt, hvis husets kloakrør pludselig bryder sammen. Tjek her, hvem der har ansvaret.

Få styr på regnvandet på din grund med en faskine

Få styr på regnvandet på din grund med en faskine

Du kan selv gøre meget for at minimere skaderne ved heftige regnskyl. Du kan for eksempel få en fagmænd til at installere en faskine omkring din grund. Du kan også selv bygge en faskine. Se her, hvordan du gør.