Det er DIT ansvar at brønde og brønddæksler er ordentligt sikret

En tragisk ulykke satte sidste sommer fokus på, hvor vigtigt det er at holde øje med brønde og dæksler. Det er grundejerens ansvar, at ikke mindst brønddæksler er sikre og i orden. Derfor opfordrer eksperterne til, at husejerne gør et dækseltjek til en del af forårets haverutine.

Det er en rigtig god idé at holde godt øje med brønde, dæksler og tanke på ejendommen, og hvorfor ikke benytte foråret til at tjekke dem efter. Det er dig som grundejeren, der står inde for, at brønd og dæksler er sikre og i god stand.

Det fortæller Mikael Skov, der er autoriseret kloakmester og medlem af bestyrelsen for organisationen Danske Kloakmestre i en pressemeddelelse. Ifølge ham er der flere ting, du skal være opmærksom på omkring særligt brønddæksler.

Hvis der er tale om lette brønddæksler, skal de kunne låses, så børn ikke kan flytte eller løfte dem. Har du et plastikdæksel, kan det være mørnet. Så er der risiko for, at folk kan falde igennem, og et ellers tungt låg af eksempelvis beton kan være slidt, så det ligger og vipper og derfor måske kan glide af. 

Brønd og brønddæksler er grundejerens ansvar

Ifølge Mikael Skov er det sjældent, de danske kloakmestre får henvendelser fra grundejere vedrørende brønddæksler.

En af årsagerne er sandsynligvis, at det med at få tjekket brønddæksler ikke lige ligger øverst på to-do-listen. Men måske handler det også om, at de færreste kender til reglerne om vedligeholdelse af brønde og dæksler.

– Det er vigtigt at få understreget, at det altid er grundejerens ansvar, at brønddæksler er i orden, og at de sidder forsvarligt. Også efter brønden eller tanken er blevet tømt, eller der har været håndværkere på besøg, konstaterer Mikael Skov.

– Det er også lovpligtigt, du henvender dig til en autoriseret kloakmester for rådgivning, hvis du laver ændringer omkring brønddæksler og brønde. Det er måske ikke alle, der er opmærksomme på det.

Tragisk ulykke forårsaget af mangel på tjek af brønddæksel

At ikke mindst brønddæksler bør have et regelmæssigt tjek blev tydeligt for de fleste sidste sommer, hvor en tragisk ulykke fik medierne til at sætte fokus på netop brønddæksler. En blot to-årig dreng formåede ved egen hjælp at løfte et let brønddæksel af en brønd, hvorefter han faldt i brønden og druknede.

– Det er sådan en ulykke, der bare ikke må ske, og vi skal gøre, hvad vi kan, for at sikre, at det ikke sker igen, siger Mikael Skov.

Større efterspørgsel efter tungere brønddæksler

I kølvandet på den tragiske sag ytrede mange ønske om at vende tilbage til de tunge brønddæksler i eksempelvis beton, som ellers er udfaset af hensyn til arbejdsmiljøet.

– Det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Der er mange gode løsninger med lette dæksler med sikre låseanordninger, som du trygt kan bruge, så længe du som ejer husker at tjekke, at brønddækslet er sat ordentligt på, fortæller han.

Sikkerhedsråd om brønde og brønddæksler

Før løbende kontrol

Hold øje med alle typer tanke og brønde, der befinder sig på din grund, og tjek løbende, at sikkerheden omkring dem er i orden. Dette gælder i særdeleshed brønddækslerne.

Skift ud

Dækslet bør udskiftes, hvis der er tegn på revner, eller hvis det er mørnet. Dette gælder også, hvis brønddækslet kan skubbes eller flyttes.

Professionel assistance er et lovkrav

Hvis brønddækslet skal skiftes, eller der skal foretages andre ændringer omkring dækslet, er du forpligtet til at rådføre dig med en autoriseret kloakmester, så sikkerheden er på plads.

Kontakt

Hvis du på nogen måde er i tvivl om forholdene og sikkerheden omkring dine tanke og brønde, opfordrer vi til at kontakte en autoriseret kloakmester.

Ansvar

Det er grundejerens ansvar at kontrollere, at brønddækslet er korrekt monteret, også efter besøg fra tømmeentreprenøren eller håndværkere.

Kilde: Forsyningsselskaberne Arwos, Sønderborg Forsyning og Provas

Mest læste artikler