Frosne rør – hvad gør du?

Du skruer hanen på rørene og får bekræftet din mistanke: vandet er frosset. Hvad gør du nu?

Er den kolde årstid kommet så langt ind i dit hus, dine rør er frosset, skal der foranstaltninger til. I første omgang er den mest enkle måde at optø dine rør, ved at øge temperaturen i rummet.

Sæt en dør op i rummet hvor rørene er frosset til. Luk luftåbninger og vinduer i nærheden af vandrørene. Skru op for varmen i husets varmekilde.

Derefter kan du prøve at varme dine rør op med en føntørre – som du selv holder – eller andre trygge varmekilder.

Et varmeapparat på kældergulvet under rørene i loftet, kunne være en idé. Det vigtigste er, du holder dig væk fra åben ild, ifølge VVS fagfolk.

Lad dig ikke friste af gasbrænderen eller primussen. Opstår der brand ved brug af disse redskaber, vil forsikringen nemlig ikke gå ind og dække det, da det ses som grov uagtsomhed.

VVS damp

Men der skal lidt mere end en føntørre til håret, for at gennemtrænge frosten i rørene. Ofte er det nødvendigt med blikkenslagerens metoder. Han har to fremgangsmåder.

Enten sender VVS’eren varm damp gennem vandrøret, ellers sætter de elektrisk spænding til røret mellem to punkter.

Luk hovedhanen

Har du ikke tilkaldt professionel hjælp skal du vide: vand som er frosset til is, øger volumenen med 10 procent. Det værst tænkelige kan ske – isen vil briste og springe vandrøret, som vil fungere, som en lille velkomst vandpøl i rummet, når vandet i rørene igen vil smelte.

Derfor anbefales det, du lukker hovedhanen før du går i gang med arbejdet.

Efter du har afrimet rørene skruer du langsomt på hanen, for samtidig at kunne kontrollere rørene for lækager.

Ring til forsikringsselskabet

Opdager du lækager, skal du tage kontakt til dit forsikringsselskab, og ringe til VVS’er.

Selvom der findes mange gør-det-selv-mænd, som gerne vil håndtere alt selv, er det værd at ringe til VVS’eren, før du investere tid og kræfter på noget, der måske alligevel kan ende ud i skader.

Mest læste artikler