Rens afløb i køkken og bad uden brug af kemikalier

En miljørigtig rensning af rør og vandlås sparer miljøet for en masse gift og dig for en unødig udgift. Det eneste, du skal bruge, er lidt fingerkræfter, en vaskebalje og måske en klemme til næsen, hvis du er “duft-allergiker”.

Prøv først med en svupper

Det første, du kan gøre, er at bruge en “svupper”. Fyld køkkenvasken halvt op med vand, dæk overløbshullet med tape eller hold tæt med en fugtig klud. Sæt derefter svupperen over afløbssien og pump kraftigt op og ned. Gentag, hvis det ikke hjælper. Ellers må du skille vandlåsen ad.

Fjern risten over gulvafløbet i badeværelset

Den samme metode kan bruges, hvis gulvafløbet i bruseren er stoppet. Fjern risten og lad vandet løbe, så svupperen har noget vand at arbejde i. Et alternativ er at bruge et rensebånd (en rensesplit). Hjælper dette heller ikke, må du nok have fat i en VVS’er, der kan trykspule systemet.

De fleste vandlåse er nemme at skille ad

De fleste vandlåse er fremstillet af plast og kan nemt skilles ad, så de let kan rengøres. Proppen sidder ofte i U-bøjningen. Løsn de to plastomløbere og tag bøjningen af (husk at sætte en balje under). Rens og skyl bøjningen i en anden vask, og sæt den på plads igen.

Læs også: Få din kloak til at virke hele året

Nyere afløb i gulvet

Nyere gulvafløb har aftagelig vandlås, som du får adgang til ved at løsne dækristen og vippe den op. Løft vandlåsen op i stålbøjlen og rens den under varmt vand. Hvis vandlåsen ikke kan løftes, skal du bruge en “svupper”. Ved at pumpe op og ned skabes et tryk, der mange gange får proppen løs. Husk at svupperen skal have vand at arbejde i.

Stoppet afløb
Foto: Jan Knudsen

Hjælper det ikke, kan du bruge et rensebånd – et langt tyndt stålbånd, der føres ned i røret med metalduppen først. Når der er modstand, skal du trække frem og tilbage og dreje båndet. Hvis proppen ikke løsnes, må du have professionel hjælp fra en autoriseret kloakmester.

Skidtet skylles ikke ud

Nye sparevandhaner og vandbesparende brusehoveder er gode, når der skal spares på vandet. Men de betyder, at snavs og fedt ikke skylles ordentligt ud. I stedet samler det sig i vandlåse og rør. Især køkkenvasken stopper til. Det gør den, fordi fedt og madrester aflejres i rør og vandlås. Når afløbet fra håndvask eller bruser i badeværelset stopper til, skyldes det aflejringer af sæbe, hår m.m.

Pas på, hvad du skyller ud i toilettet

Toiletafløbet bør også behandles med omtanke. Smid ikke bind, vat, vatpinde, kattegrus og affald i toilettet – og selvfølgelig heller ikke maling, olie og kemiske stoffer, der ud over at forurene miljøet også nedbryder rørene.

Læs også: Sådan kan du højvandssikre din bolig

Hvis gulvafløbet lugter?

Hvis dit badeværelse lugter grimt, er det nok på tide at rense gulvafløbet. Hvis det er en gammel model uden aftagelig vandlås, skal du bruge:

  • Skruetrækker
  • Svupper og rensebånd
  • Gummihandsker

6 årsager til, at afløb stopper til:

  • Fedt, der skylles ud i vasken, er med til at stoppe afløbet.
  • Vandbesparende haner og mundstykker giver mindre vandgennemstrømning. Derfor sætter snavs sig lettere fast.
  • Manglende rengøring og vedligeholdelse.

Sådan løser du det

  • Hyppig rengøring under risten og af vandlåsen i bruseren.
  • Skyl jævnligt med en spand varmt vand. Hvis det er muligt, spules med en slange.
  • Under køkken- og håndvask er det nemt at skille vandlåsen ad, så den kan rengøres.

Mest læste artikler