Beskyt dine afløb mod snavs, hår og propper

Det kommer altid ubelejligt, når afløbet stopper. Men er du klar på at få skidt og snask tæt på, så kan du klare meget selv. Få gode råd til at holde afløbene forskellige steder i hjemmet frie for snavs og hår.

Efterse afløbene regelmæssigt

Hvis du efterser dine afløb i huset regelmæssigt, burde de være problemfrie. Det tager ikke lang tid. Får du gentagne propper kan problemet være dybere, så det kan betale sig at hente professionel hjælp – en vvs-mand eller et kloakfirma.

I køkkenet

Foto: Magnus Rosenberg
Splitten,
som vikles ud, så
du kan komme langt
ind i/ned i afløbet, er
 en god lille hjælper.

At køkkenvasken stopper og lugter dårligt, skyldes oftest madrester eller mindre genstande, der har sat sig fast. Brug altid en rense-si og gerne en ekstra, når du renser fx fisk, så slipper du for senere bøvl med afløbet. Hæld fra tid til anden en kandefuld kogende vand i afløbet, så fedtsamlinger opløses. Laver du ofte mad med olie, bør du gøre dette en gang om ugen. Får du et stop, så brug svupperen (se næste spalte) eller en split. Du kan også selv afmontere vandlåsen og rense her. Luk af for vandet inden.

På toilettet

Er det håndvasken, der strejker, er det ofte ganske nemt at åbne vandlåsen og rense ud. Sæt en spand under, før du løsner låsen. Du kan også bruge en svupper. Sæt svupperen over afløbet. Stop en gammel klud i overløbshullet. Hold om svupperen og hæld lidt vand i vasken. Pump med svupperen, så der dannes tryk/sug i rørene. Slip, så vandet løber igennem. Pump igen, så proppen derved løsnes. Vær forsigtig med kemiske afløbsrensere, der kan ødelægge sanitet og rør.

WC’et

Skyl aldrig andet end papir og afføring ud i toilettet. Hvis det stadig stopper, må gummihandskerne frem. Træk vejret dybt! og undersøg med hænderne, om noget sidder fast.
Prøv også splitten, hvis det stadig stopper. Skyl fra tid til anden en hel spandfuld vand i toilettet, det holder afløbet frit.

Gulvafløb

Foto: Magnus RosenbergAfløbet i bruseren og badekarret stoppes ofte til af hår og sæberester. Investerer du i en hårsi eller anden installation, der hindrer disse elementer i at sætte sig fast, har du mindst mulig vedligehold her. Det kan anbefales at rense vandlåsen her med jævne mellemrum, så du har “sunde” afløb.

Mest læste artikler