3 trin til et mere bæredygtigt køkken

Kreativitet og omtanke er kodeordene, hvis du vil indrette dit nye køkken på en måde, der belaster klimaet mindst muligt. Til gengæld kan det komme til at koste dig langt mindre, end du måske umiddelbart havde regnet med.

Vintage køkken i træ og porcelæn

Frisk økomælk, strikkede karklude og hjemmedyrkede krydderurter i vindueskarmen. For mange af os kunne det være vigtige ingredienser i drømmen om et bæredygtigt køkken. 

Men nogle gange er køkkendrømmene større end som så. Nogle gange skal vi flytte, renovere eller bygge helt nyt. 

Og så handler spørgsmålet om bæredygtighed om selve de materialer, dit nye køkken er lavet af.

Hop direkte til vores materialeguide her

Står du i en situation, hvor du allerede har et køkken, vil det mest bæredygtige valg altid være at upcycle det.

Vi danskere beholder i gennemsnit vores køkkener i 11,4 år. Og det er alt for kort tid, mener sektionsleder Lise Lyngfelt Molander fra Teknologisk Institut.

“Rigtig mange af de køkkener, der bliver sat op i dag, kan sagtens holde mere end det. Et rigtigt snedkerkøkken kan måske holde en livstid,” siger hun.

Så før du kaster dig ud i at købe nyt, så overvej, om du kan male lågerne eller slibe og oliere din bordplade, hvis den ellers er af træ. 

Hvis layoutet af dit køkken ikke fungerer, så flyt rundt på elementerne for at optimere arbejdsgangene i rummet. 

Kig også på alt det andet, du kan skifte. Vægfarve, gardiner eller belysning kan ændre køkkenets udseende dramatisk.

Trin 1 til et bæredygtigt køkken: Brug igen og igen

Kan du ikke nøjes med at opfriske dit eksisterende køkken, er den næstbedste løsning at købe brugt. 

At forbruge en vare, der allerede er produceret og solgt én gang, vil altid være mere bæredygtigt, fordi du ikke øger efterspørgslen af nye varer.

Internettet gør det nemt at finde netop det, du mangler, enten hos virksomheder, der specialiserer sig i opkøb og salg af brugte materialer, eller direkte fra private sælgere i dit nærområde. 

Mange husejere sætter brugte bordplader, låger og køkkenelementer billigt til salg, og tit kan du også købe hele køkkener, der er blevet skiftet ud, længe før de er udtjent. 

Det er også forholdsvis let at finde nye byggematerialer som gipsplader, fliser og gulvbrædder , som andre har til overs efter et byggeprojekt. 

Trin 2 til et bæredygtigt køkken: Køb nyt med omtanke

Hvis du skal købe nyt, kan du måske nøjes med nye låger eller bordplader. Du kan hacke dit eksisterende standardkøkken med designerlåger i alle regnbuens farver fra en af de mange virksomheder, der laver spændende fronter til de store køkkenfirmaers elementer. 

Mange af de gængse køkkenfirmaer bruger nemlig elementer fra én og samme producent, så en stor del af de danske køkkener har standardmål.

Hvordan sikrer du dig så, at dit nye køkken belaster forholdene for klima og mennesker så lidt som muligt? 

Lise Lyngfelt Molander anbefaler at fokusere på fakta frem for følelser og drømme, når du kommer ind hos køkkenforhandleren.

Stil kritiske spørgsmål til sælgeren og bed om dokumentation for, hvor og hvordan køkkenet er produceret og af hvilke materialer.

“Dit køkken skal kunne holde så længe som muligt, og du skal sørge for, at du ved, hvordan man passer på det,” siger Lise Lyngfelt Molander.

“Tænk også grundigt over designet, for moden skifter hele tiden. Spørg dig selv: Hvad kan jeg se mig selv leve i de næste 20 år?”

Trin 3 til et bæredygtigt køkken: Kend dine materialer

Måske har du hørt, at nogle materialer er mere bæredygtige end andre, men der findes ikke et entydigt svar på, hvilken produkter du skal vælge.

I sidste ende er ethvert materiales bæredygtighed nemlig ekstremt stedspecifik, påpeger Lise Lyngfelt Molander. 

Der er dog en række overvejelser, du kan gøre dig, når du sammensætter køkkendrømmen:

STEN

Bordplader i natursten kan holde i årevis, og derfor er det i udgangspunktet en god løsning. Vælg marmor fra svenske og norske stenbrud frem for iransk eller indisk marmor for at sikre dig, at det er brudt under mere ansvarlige forhold, hvad angår arbejdsmiljø. 

Kinesisk granit er forholdsvis billig, fordi standarden for arbejdsforhold og miljøbeskyttelse er lavere end i Skandinavien, så kig efter den danske eller svenske granit i stedet. 

TRÆ

Træ er et rigtig fornuftigt valg rent klimamæssigt. Overvej at bruge skandinavisk eg, bøg eller ask, og undgå så vidt muligt at bruge tropisk træ som nyatoh, da det kræver lang transport og ikke nødvendigvis er dyrket under bæredygtige forhold. Vælg altid FSC-mærket træ, og køb en tykkere bordplade, der kan slibes ned mange gange.

FLISER

Keramikfliser og klinker har en forholdsvis høj klimapåvirkning sammenlignet med andre materialer, og de kan som udgangspunkt ikke genbruges. Du kan sagtens nøjes med at bruge vaskbar maling bag komfur eller køkkenvask, eller du kan bruge et gammelt spejl som stænkplade. 

MDF

Hjemmelavede køkkenlåger af MDF er en bæredygtig løsning, da MDF (træfibre) er et materiale med et lavt klimamæssigt aftryk. Køb altid MDF til indendørs brug, for så er du sikker på, at de har lavt formaldehydindhold og ikke påvirker indeklimaet negativt. 

BAMBUS

Bambusprodukter kaldes ofte bæredygtige, fordi planten vokser hurtigt og optager store mængder CO2. Men der findes endnu ingen mærkningsordninger for bambus, så den kan være dyrket under miljøskadelige forhold, og transporten fra Asien er lang. Gå ikke ud fra, at bambus altid er en bæredygtig løsning.

GENANVENDT PLAST

Der findes nu køkkenlåger og fliser, der er lavet af genanvendt plast, og materialet har mange bæredygtige fordele. Undersøg altid, hvor og hvordan produkterne er lavet, og tænk på, at det er et forholdsvist nyt materiale til køkkener, så holdbarheden kan være svær at vurdere. 

3 ting at tænke på

Når du vil købe bæredygtigt, er særligt tre ting værd at tænke på:

  1. Materialecyklus: Køb brugt og sælg videre
  2. Levetid: Køb kvalitetsmaterialer og undersøg, hvordan du vedligeholder dem
  3. Transport: Køb lokalt producerede materialer

Mest læste artikler