Bordplader – vælg den rigtige til dit køkken

Et hav af bordplader i praktiske og holdbare materialer har taget konkurrencen op med de gode gamle plader af træ. Granit, Corian, komposit og terrazzo har for alvor gjort deres indtog i køkkenerne. Nogle er slidstærke og andre giver dig mulighed for at få en bordplade i stærke farver.

Køkkenbordplader, der kan tåle lidt af hvert

Bordplade af granit

Granit er et af de mest holdbare materialer, som for en kort bemærkning kan tåle, at du stiller en hed gryde på pladen. Slag og stød samt citronsaft og andre syreholdige safter kan den – i modsætning til skifer – også tåle

Bordplade af stål

Stål er ligeledes slidstærkt – dog vil skarpe knive nemt lave ridser. Til gengæld er stål det mest hygiejniske materiale til køkkenet, hvorfor det også bruges til storkøkkener. 

Bordplade af corian

Corian er et produktnavn for et kunstmateriale af mineraler, akryl og farvestoffer. Det er stærkt og modstandsdygtigt over for stort set alt, og kan leveres som færdigstøbte bordplader med håndvask i samme materiale.

Rengøring af corian

Den bedste måde at rengøre corian på er med en tør karklud med skurecreme, som føres hen over bordpladen med cirkelbevægelser. Bagefter ser den ud som ny. Skulle der komme en revne i pladen, kan den repareres, så det ikke kan ses.

Bordplade af kompositmaterialer

Kompositmaterialer, blandt andet kvartskompositter som silestone, compac quartz og zodiac. De er noget af det hårdeste og mest holdbare på markedet.

Bordplade af terrazzo

Terrazzo, der består af små stykker marmor sammenholdt af cement, er en gammel kending, som har fået et comeback.

Det er relativt holdbart, og bliver mere modstandsdygtigt over for snavs, hvis du med jævne mellemrum giver bordpladen en omgang med sæbespåner opløst i vand. Pletter, som er umulige at få af, kan fjernes med et stykke finkornet sandpapir.

Bordplade i laminat

Laminat, der i den traditionelle udgave måler 0,7 mm, er slidstærkt og let at rengøre. Et større hak i pladen kan dog ikke repareres, og trænger der vand ned til den underliggende spånplade, vil laminatet som regel begynde at bule, og det kan ende med, at hele bordpladen skal udskiftes. 

Bordpladen sætter stilen

Et væld af farver laminat, terrazzo og corian giver gode muligheder, hvis du er til fest og farver i køkkenet. Samtlige materialer findes i et hav af kulører og mønstre, og sidstnævnte er netop kommet på markedet i en række terrazzomønstre.

Husk, at jo mere mønstret, materialet er, desto sværere er det at se eventuelle ridser og skjolder.

Hvis du fx har farver på væggene og derfor gerne vil have en rolig bordplade, vil det måske være sagen med én i køligt blankt eller sandblæst stål eller en højpoleret sort granitplade.  

Fra billig til eksklusiv

Køkkenbordpladens udseende er én ting, men noget andet er prisen. Den vil uanset pladens materiale variere afhængig af helhedsløsningen – bl.a. forarbejdningen af kanter og samlinger. 

Det er dog muligt at give en rettesnor for prisniveauet:

Det billigste er laminat, dernæst kommer kompaktlaminat og så granit og kvartskomposit.

Stål ligger i den dyre ende af prisskalaen.

Det overgås af uforgængelige bordplader af corian og glas.

Mest læste artikler