Spar penge ved at bruge din fryser smart

Da kan spare både forberedelsestid på din madlavning og mange penge, hvis du bruger din fryser praktisk og smart.

Et rigtigt lækkert tip er at fryse dine overmodne bananer ned.

Madvarer, der kan fryses ned

Med nedfrysningen af fødevarer kommer der også en del spørgsmål. Hvad kan holde til at blive frosset ned, og hvad kan ikke? Nogle fødevarer holder sig ikke lige så lækre efter en tur i fryseren, mens andre nogle gange kan blive bedre af det.

Med nedfrysningen af fødevarer kommer der også en del spørgsmål. Hvad kan holde til at blive frosset ned, og hvad kan ikke?

 

 

Mad du sagtens kan fryse ned

Bacon

Du kan både fryse bacon ned rå og tilberedt. Hvis du fryser bacon ned, kan du hurtigt tage det op og bruge det i en ret eller som topping på evt. en bagt kartoffel.

Bananer

Et rigtigt lækkert tip er at fryse dine overmodne bananer ned. Når bananer bliver overmodne og får brune pletter på skallen, er tendensen at man bare smider dem ud. Skræl dine bananer og frys dem ned i en pose. Når de er helt frosne, kan du blende dem til en lækker 100% bananis (tilsæt intet andet end bananerne) eller bruge dem i en smoothie.

Bær

Blåbær, jordbær, hinbær og brombær. Hvis du har bær i overskud, enten fra et køb eller fra haven, så skynd dig at find en plads i fryseren. Bær kan sagtens fryses ned og er perfekte at putte frosne i kager, smoothies eller andet bagværk.

Rasp

Du kan lave din egen rasp og fryse den ned, så behøver du aldrig købe rasp igen.

  1. Du kan bruge rester af brød eller vælge noget til formålet.

  • Sørg for at opbevare brødet tørt i en beholder uden låg. Hvis brødet står for fugtigt, mugner det. Du kan også tørre brødet på en bageplade i ovnen på 150 grader.

  • Når brødet er helt tørt, blender du det i blenderen til det har den helt rigtige konsistens.

  • Så er din rasp klar til at blive frosset ned.  

  • Smør

    Når der er tilbud på dit foretrukne mærke af smør, er der ikke noget i vejen med at købe rigeligt, fordi smør kan faktisk let fryses ned.

    Kager

    Bag kagen til gæsterne dagen inden og frys den ned. På den måde er den klar til, at blive taget op et par timer inden gæsterne kommer, så du kan nå at pynte den inden den skal serveres. På den måde spare du meget tid i køkkenet, og får mere tid sammen med dine gæster.

    Gryderetter

    Til de travle aftener eller de aftener, hvor du ikke orker at lave mad, er det fantastisk at have en hel ret klar i fryseren. Du kan nemlig sagtens lave en hel gryderet og fryse den ned.

    Citronskal

    Hvis du bager en kage, hvor du eksempelvis skal bruge skallen fra en halv citron, står du ofte med en del til overs. Derfor er det godt at vide, at du sagtens kan fryse skallen ned. Hvad enten det er skallen af en citron, en lime eller en appelsin. Riv resten af skallen og frys det ned.

    Bouillon

    Hver gang du tilbereder en steg eller en kylling, kan du med fordel gemme knoglerne og skrovet og koge en lækker bouillon på det.

    Granola eller müsli

    Frys din müslo så du kan tage op efter behov og drysse på din yoghurt eller en dessert.

    Vindruer

    Hvis du endnu ikke har prøvet at fryse vinduer ned, så skynd dig at gøre det – du ved ikke hvad du går glip af. Det er en lækker eftermiddagssnack, og de er perfekte som alternative isterninger i drinks.

    Krydderurter

    Der er mange forskellige måder at fryse krydderurter på. Du kan både fryse dem ned i bundter, så du kan tage et bundt op ad gangen. Du burde dog også forsøge dig med isterningebakken, hvis du ikke har prøvet det endnu.

    Hak dine krydderurter og fyld dem i isterningebakken efter eget valg. Du kan enten holde dem hver for sig, eller blande dine yndlingskrydderurter. Fyld lidt vand i og frys dem ned. Så har du din egen lille terning af krydderurter klar til at tilsætte den ret, du er ved at lave.

    Syltetøj, marmelade og gelé

    Hvis du har en masse syltetøj i overskud eller laver hjemmelavet marmelade, er det altid nemmere at lave en stor portion. Det er der dog intet problem i, for du kan sagtens fryse det ned og tage det op efter behov.

    Kød

    Alt råt kan blive frosset ned, bare så længe det er pakket ordentligt.

    Mælk

    Den er god nok. Du kan sagtens fryse mælk ned. Så når mælk er på tilbud er det bare med at fylde indkøbsvognen op.

    Ubagt brød

    Der er intet lettere end at slå en dej op til et lækkert brød og derefter fryse det ned, så det er klar til bagning, når du engang har brug for det. Pak det tæt sammen i film, og placér det i fryseren.

    Brød

    Det er ofte svært at få spist en hel pakke sandwich brød før det mugner, især hvis det bliver brugt til madpakkerne. Derfor er det en god idé at fryse det ned. Det er nemt lige at tage et brød op om aftenen og så er det klar til dagen efter.  

    Pastasovs

    Det er ærgerligt at smide en lækker pastasovs ud efter aftensmaden, hvis der er en del i overskud. Frys sovsen ned og brug den som supplement næste gang du skal lave pasta.

    Tærter

    Bagte tærter holder sig rigtig godt i fryseren. Både desserttærte og aftensmadstærter.

    Pizza dej

    Det er så nemt at slå dejen op til et par lækre pizzaer, når du har tid til det, så det ikke er det der tager tid, når de skal laves til aftensmaden. Det mindsker arbejdstiden i køkkenet og det er nemt lige at hive en klump dej frem, hvis I beslutter jer for pizza en aften.

    Revet ost

    Det er altid billigere at købe en blok ost end skiveskåret ost. Du kan derfor med fordel købe en blok ost, skære eller rive den selv og fryse små poser ned.

    Grøntsager

    Du kan næsten fryse alle grøntsager, der ikke har et højt vandindhold ned. Zucchini, squash, majs, spinat, gulerødder. 

    Mad, der ikke egner sig til at fryse ned

    Mayonaise

    Når mayonaise har været frosset ned, vil det ved optøningen skille og stivne.

    Ris

    Ris har en tendens til at blive smuldrende og grødet efter at være frosset ned.

    Ost

    De oste, der ikke egner sig til at blive frosset ned, er dem med højt vandindhold og derfor er bløde. Eksempelvis ricotta, hytteost og flødeost.

    Grøntsager

    De grøntsager, der har et højt vandindhold, egner sig ikke til at blive frosset ned. Agurk, salat og tomater bliver eksempelvis dårlige af, at være frosset ned. 

    Udvid listen ved at gøre dig dine egne erfaringer, dette er blot til inspiration. Få mere ud af dine indkøb, og overvej at lægge maden i fryseren frem for i skraldespaden. 

    Kilde: creativesavingsblog.com

    Pinterest Instagram Print

    Mest læste artikler