Er du også en af dem, som har brugt skuffen under ovnen helt forkert?

Du hører muligvis til den skare af mennesker, som bruger skuffen under ovnen til opbevaring af pander, riste, muffinsforme og bagepapir. Men det, du muligvis ikke ved, er, at skuffen faktisk er designet til et helt andet formål.

Skuffens oprindelige formål

Ved ældre ovne er der typisk en skuffe under ovnen. Denne har du sandsynligvis altid brugt til opbevaring af pander og riste, men skuffen under ovnen havde faktisk oprindeligt et helt andet formål: skuffen var tænkt som en varmeskuffe, hvor du kunne holde din mad varm

Tilbage i el- og gasovnenens tidlige dage blev de for eksempel anvendt, hvis man skulle lave meget mad til mange gæster, og man gerne ville undgå, at maden blev kold, imens den resterende del af middagen blev tilberedt.

Varmeskuffens primære formål var nemlig at holde mad varm. Det kunne for eksempel også være, hvis man havde lavet noget mad og gerne vil vente med at spise den til lidt senere på dagen – så kunne man holde den tempereret nede i varmeskuffen. Den var således på mange måder en viderførelse af høkassen.

Læs også: Pyrolyseovne fylder dit hjem med giftige gasarter

Varmeskuffen i dag

Varmeskuffen stammer fra en tid, der var lidt mindre bevidst om hygiejne end vores egen. Den har også rod i en tid, hvor ovnene var dårlige isoleret, end moderne ovne er i dag.

I dag bruger de færreste den til at holde maden varm i, men det kan dog lade sig gøre. En ret i en Römertopf eller et andet ildfast fad med låg, kan sagtens stå dernede og holde på varmen, hvis varmeskuffen er ren og hygiejnisk.

Husk også reglen, som siger, at det, som ikke kan gå i ovnen, heller ikke bør ligge i varmeskuffen. En kogebog i varmeskuffen kan i værste fald forårsage en brand, og plastik kan risikere at smelte i større eller mindre grad.

Mest læste artikler