Fif til at holde din bordplade i natursten flot

Har du et bord i enten marmor, granit eller skifer? Læs med her, og få gode råd til hvordan du kan holde det smukt i mange år.

Marmor, skifer, granit?

Natursten er et meget flot materiale, som hurtigt giver et eksklusivt udtryk. Men det flotte udseende er ikke naturstenens eneste fordel; den er nemlig også utrolig praktisk.

En bordplade i natursten kræver ikke megen vedligeholdelse, og så er den sågar super modstandsdygtig – det eneste du skal gøre er blot at pleje bordpladen ordentligt, og husk nu: natursten er ikke ens og derfor kræver de ikke samme vedligeholdelse.

Pleje af bordplade i kalksten/marmor

1. Påfør bivoks

Din bordplade har rigtig godt af at få tilført bivoks eller en anden voks, som er fri for syre. På den måde mætter du din bordplade og beskytter den mod nedtrængning af fedt. Husk altid at tilføje voksen med en ufarvet klud, så du ikke risikerer at misfarve din fine bordplade.

2. Brug bordskånere

Marmor er et stærkt materiale, som sagtens kan tåle varme ting såsom gryder og pander. Men faktisk kan du risikere at de varme genstande kan trække fedtstof op fra bordpladen, hvilket kan give pletter eller sågar få naturstenen til at revne. Derfor vil det altid være en god idé at bruge bordskånere til de ekstra varme ting.

3. Brug aldrig syre til rengøring

Gå i en stor cirkel udenom alle de rengøringsmidler, der indeholder syre, hvis du skal gøre din marmor bordplade ren. Syren vil nemlig ætse marmoret da det er en kalksten, og dermed vil overfladen blive ødelagt.

4. Daglig rengøring

Varmt vand eller neutralt rengøringsmiddel er nok til den daglige rengøring. Men hvis din bordplade skal have den helt store omgang, bør du overveje at købe et rengøringsprodukt, som er speciellavet til kalksten.

Pleje af bordplade i granit, gabbro, lava m.fl.

1. Mæt din bordplade jævnligt

Din bordplade i granit har godt af at blive mættet jævnligt med bivoks eller en syrefri voks og blive vasket med enten sæbespåner eller kokossæbe. På den måde holder du granitten – som er et naturprodukt – flot og velholdt. 

2. Tåler alle rengøringsmidler

Din granitbordplade tåler alle rengøringsmidler, så her behøver du ikke gå i en stor cirkel om de syreholdige. Dog bør du foretrække de rengøringsmidler, som enten er beregnet til naturstenen og undgå de som har en for sur PH-værdi. 

3. Brug bordskånere

Igen er det en god idé at benytte bordskånere til varme genstande, selvom en bordplade i natursten er meget modstandsdygtig. Men hvis du vil skåne din bordplade mest mulig og sikre dig mod eventuelle skader, så skal bordskåneren altså frem.

Pleje af bordplade i skifer

1. Hold farven flot med olie

En bordplade i skifer skal have påført olie eller fedt på overfladen for at give den en flot farve. Du kan enten gøre det med vand med skiferolie, med sæbespåner eller med kokossæbe.

2. Fjern aflejringer af kalksæbe

Har din skifer-bordplade aflejringer af kalksæbe i ujævnhederne? Så kan du snildt fjerne det med et fedtafrensende produkt. Skrub og børst overfladen godt indtil den er ren og vask derefter med vand. Fremover skal du vaske skifer-pladen med vand, sæbe og olie. 

3. Undgå syreholdige ting

Det er en god idé at undgå rengøringsmidler med syre, da det kan beskadige din skifer-bordplade.

Kilder: Naturstensgruppen.dk, Diapol.dk

Mest læste artikler