Køkkenknive – korrekt opbevaring, rengøring og slibning

Vil du have dine køkkenknive til at holde længe og altid være skarpe, så er her 5 tips til effektiv vedligeholdelse af skarpe knive.

Rengøring, opbevaring og slibning af køkkenknive

Jo bedre en køkkenkniv er, jo mere bliver den brugt. Derfor er det godt at vide, hvordan man bedst vedligeholder og skåner sine køkkenknive, så de gode knive kan holde standarden. Her er derfor 5 tips til vedligeholdelse af skarpe køkkenknive.

1. Hold køkkenkniven skarp med hurtig afvaskning

Det bedste er at vaske dine knive af i hånden og tørre dem af straks efter brug. Syren fra grøntsager som tomater og citroner kan angribe bladet, ligesom salt og sæbe fra opvaskemaskinen kan ødelægge stålet, gøre bladet sløvt og tørre skafterne ud. Knivene har heller ikke godt af at ligge og tørre i et opvaskestativ.

2. Brug magnet eller knivblok

Når knivene er gjort rene, så placér dem helst på en magnet, du har siddende på væggen, eller i en god, stor, solid knivblok, der også er dekorativ og praktisk på køkkenbordet. Vær dog opmærksom på ikke at skrabe knivens skær mod magnetstriben. Det kan på sigt gøre bladet sløvt. 

3. Undgå at opbevare knive i skuffer

I en skuffe ligger køkkenknive og rasler rundt sammen med andre køkkenting af metal, og det slider rigtig meget på æggen. Der findes dog køkkensystemer, hvor der er plads til en knivblok. Har du sådan et system, er skuffen et fint sted til opbevaring. Nogle knivblokke fylder jo ret meget på køkkenbordet. Derfor kan det ofte være fristende at gemme køkkenkniven væk i en skuffe – i en knivblok. 

4. Hyppig brug af strygestål

Knive holder bedre, hvis du giver dem en god omgang med et strygestål efter brug. Det kan også være, før du begynder at lave mad. Denne næsten daglige slibning af køkkenknivene, vil reducere slidet på skæret og minimere risikoen, for at små ridser og hakker opstår på bladet.
  
Brug ikke en slibemaskine – det er ikke så nemt, og uden det rigtige håndelag bliver æggen hurtigt sløv igen. Derfor bør du få en fagmand til at slibe knivene op en gang imellem. 

5. Køkkenhygiejne med knive

For at undgå salmonella og andre former for bakterier er det praktisk at have forskellige spækbrætter til kød, fisk og grøntsager. Det er også en god idé at have forskellige køkkenknive, og at hele familien ved, hvilken kniv der skal bruges til hvad.
Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler