Må man koge det samme vand to gange?

Har du også hørt, at du ikke må koge det samme vand to gange?

Koger du vandet to gange?

Der findes mange historier, myter og påstande om alt og intet – de florerer rundt på de sociale medier og når derfor ud til en masse mennesker på rekord tid. Nogle påstande kan gøre folk bekymret for deres ve og vel, fordi det er jo absolut sådan de har vasket deres hår, renset deres grøntsager og kogt deres vand hele deres liv.

Den sidste bider vi mærke i. For må man egentlig koge det samme vand to gange? Påstanden blandt nogle lyder, at det er farligt at genkoge sit vand i elkedlen.

Myten aflives …

Du skal imidlertid ikke være bange. Ifølge videnskab.dk er det IKKE farligt at genkoge sit vand. Og det er flere forskere helt enige om.

Myten påstår, at indholdet af ilt ændrer sig, når vandet koges på anden omgang – og det skulle frigive de skadelige stoffer arsenik, fluorid og nitrat i vandet. Hvis du synes at en klokke ringer når du høre ordet arsenik, er det højst sandsynligvis fordi du har hørt det i forbindelse med rottegift. Arsenik er nemlig førhen blevet brugt til at forgifte rotter.

Derfor er det ikke svært at tro, at folk er blevet bekymret over denne påstand. Fordi hvem har lyst til at hælde vand med arsenik ned i svælget? Men nu er det således, at myten ikke holder skik, og ligeledes gør påstanden om, at arsenik bliver frigivet i vandet heller.

Videnskab.dk skriver, at det er rigtigt nok, at indholdet af ilt ændrer sig i vandet. Men det eneste der sker, er simpelthen at luften som først var opløst i vandet blot er kogt ud. Derfor er der heller ikke samme syden og boblen anden gang vi koger vandet.

“Kalken flyttes ud af vandet”

En forsker har til videnskab.dk sagt:

– Det mest alvorlige, der sker, når du koger vand, er, at du flytter kalken ud af vandet. Det kalder man, at kalken ‘fælder ud’, og det betyder, at den sætter sig i nogle faste forbindelser i kedlen. Det er derfor, man skal huske at afkalke sin elkedel.

Vi kan derfor højt og tydeligt slå fast, at det ikke er farligt at genkoge sit vand flere gange. Myten er blevet manet til jorden af flere forskere, og der sker ikke noget som helst ved at drikke genkogt vand af flere omgange lyder det fra videnskab.dk.

Kilde: Videnskab.dk

Mest læste artikler