Indret køkkenet, så det er praktisk i det daglige

Når du indretter dit køkken, skal du tænke i arbejdsstationer. Du skal minimum have et sted til at rense, et sted til at tilberede (hakke, skære, blande) og et sted til at koge/stege, og der skal være den rette plads til arbejdet.

Reglerne for en arbejdstrekant

Der er grundlæggende tre steder, du bevæger dig mest imellem, når du tilbereder mad. Det er køleskabet, køkkenvasken og komfuret. Disse bør arrangeres i en arbejdstrekant, hvor følgende regler gælder: Den samlede afstand mellem de tre bør være mindst 360 cm og højst 660 cm. Afstanden mellem vaskens midte og kogepladens midte bør være mellem 120 og 180 cm.

Giv plads til rense- og opvaskepladsen

Sørg for god plads – mindst 60 cm – på begge sider af køkkenvasken. Selve vasken bør måle mindst 45 cm, så du har plads til gryder og andre store køkkenredskaber. Det kan være praktisk med en dobbeltvask, hvis flere arbejder i køkkenet samtidig. Placer affaldsspanden under eller i nærheden af vasken.

Bordplads til tilberedningen af mad

Du bør have minimum 120 cm fri bordplade til tilberedning. Gerne flere steder i køkkenet. Det er desuden praktisk at have de ingredienser og arbejdsredskaber, du typisk bruger, i nærheden af tilberedningspladsen, så brug skufferne/skabene i nærheden til dette.

Der skal være plads til at sætte fra ved komfuret

Du skal bruge minimum 40 cm frastillingsplads på begge sider af komfuret. Mindst en af siderne bør være af et varmefast materiale, så du kan stille gryder og pander fra dig. Ovnen behøver ikke være i nærheden af kogepladerne. Det kan være en fordel at placere den, så den er i bordhøjde, og du ikke behøver at bukke dig.

Bordhøjden er vigtig

Når du arbejder i køkkenet, skal du helst kunne stå med ret ryg og afslappede skuldre. Nogle køkkener kan indrettes, så der er arbejdsplads i forskellige højder. Skal børnene hjælpe med, skal der også tænkes på en tilpas lav løsning til dem, for det er sjældent sjovt at stå og balancere på en stol, når man skal koncentrere sig om køkkenknive.

Der skal også være friplads

Du bevæger dig normalt meget i et køkken, og det kræver friplads. Du bør have minimum 120 cm frit gulvareal foran en arbejdsstation, så der er plads til at åbne skabe og ovn eller at arbejde to personer over for hinanden.

Husk køkkenmaskinerne

Sørg for rigeligt med stikkontakter forskellige steder, så det er nemt at bruge dine køkkenmaskiner.

Mest læste artikler