Nu brygger en berømt blå dame igen

En ikonisk kande relanceres i en ny serie af emaljeret køkkentøj.

Hvis du ikke selv har et eksemplar af den eller andet køkkenudstyr stående på hylderne, har du måske set den i din mors eller mormors køkken. Den velkendte Madam Blå kaffekande har nemlig i generationer bidraget med friskbrygget kaffe, hygge og god stemning i de danske hjem. Den har sågar fundet vejen til Nationalmuseet. 

Hvis du bliver lidt smånostalgisk ved tanken om Madam Blå-serien, er der godt nyt til dig. Køkkenserien er nemlig blevet relanceret med udgangspunkt i det originale design. Så nu kan du atter få fingrene i alt fra kopper til gryder og tallerkener – og selvfølgelig også i kaffekanden.

Nostalgisk design i nye og bæredygtige klæder

Alle produkterne bliver fremstillet i stål med emalje, som er et varmeresistent og holdbart materiale. Materialet er oplagt til udendørs brug. Hvis du holder af en god skovtur, eller laver mad over bål, kan serien være et mere bæredygtigt alternativ til engangsservicen, som ellers kan snige sig med på turene i det fri. 

Fra køkkenbordet til kongehuset

Madam Blå-serien startede helt tilbage i 1895, hvor Glud og Marstrand lancerede den populære kaffekande. Det blev så stor en succes, at alt emaljeret køkkentøj i dag kaldes ”Madam Blå”, selvom det kun var tænkt som et reklameslogan for den oprindelige kaffekande. Mange husmødre ejede den blå kafekande, mens unge husmødre ønskede sig emaljeret køkkentøj. Dengang blev der produceret hele 200.000 kaffekander årligt.

I 1930´erne kom der flere farver til. En samtidig avisreportage fortæller, at da den daværende Kronpris Frederik og Kronprinsesse Ingrid modtog Jagtgården i Trend i bryllupsgave i 1935, indrettede Dronning Ingrid køkkenet med køkkentøj i rød emalje. 

Under 2. verdenskrig faldt salget dog drastisk, og trods en smule fremgang efter krigens afslutning stoppede produktionen i 1966. Siden da har den blå serie været at finde hos genbrugsforretninger. Her har nye ejere kunne få glæde af den blå kaffekande til pynt i hjemmet. 

Læs også: Induktion: Find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Mest læste artikler