SPØRG ARKITEKTERNE: Danske Boligarkitekters ekspert svarer på spørgsmål om at bygge nyt, til eller om, så du får det meste ud af dit hus – her om at mindske støj i køkken-alrummet
Spørgsmål:
Vi fik for to år siden bygget et skønt køkken-alrum med loft til kip og masser af plads til både madlavning og middagsselskaber. Men når vi er flere end bare fire mennesker, er støjniveauet nærmest uudholdeligt. Vi har prøvet med et akustik-maleri på væggen, men det hjælper ikke rigtigt. Hvilke andre løsninger findes der, og kan de eftermonteres på en fornuftig måde?
Svar:
Køkken-alrummet har en særlig betydning for os danskere. Det er her, vi giver den mest gas, når vi bygger om i boligen. Vi er vilde med mange kvadratmeter og højt til loftet, og det er samtidig det rum, hvor der er bedst mulighed for at skabe en arkitektonisk wow-effekt.
Men når vi indretter vores køkkener som små katedraler og glemmer at tænke den gode lyd ind i byggeprojektet fra starten, kommer det hurtigt til at koste på glæden ved at være i rummet. Og smider vi samtidig et betongulv, en minimalistisk møblering, larmende køkkenmaskiner og et middagsselskab ind i ligningen, ender det galt.
Men der er heldigvis flere måder, I kan komme den dårlige lyd til livs på, og i nogle tilfælde kan den akustiske førstehjælp faktisk blive en elegant medspiller, der bidrager til æstetikken og wow-effekten i rummet.
Den nemme og den grundige løsning
Den nemmeste løsning er at justere på rummets indretning, så der kommer flere bløde materialer, der kan absorbere lyden. Det er naturligvis ikke den mest effektive løsning, men man skal ikke underkende effekten af tæpper, gardiner, polstrede møbler, opslagstavler og en stor bogreol.
Hvis I har svært ved at se jer selv i dette scenario og fx gerne vil holde fast i en minimalistisk indretning, skal I gå noget mere grundigt til værks med en løsning, der integrerer akustik-paneler i selve rummet.
En god tommelfingerregel siger, at der skal være lydabsorberende materiale svarende til cirka 20-30 pct. af rummets gulvareal – og gerne mere, hvis der er højt til loftet.
Er rummet 50 kvadratmeter, skal der altså findes plads til minimum 10 kvadratmeter lydabsorberende materiale, som enten kan placeres i loftet, på en væg eller begge steder.
Det er dog ikke altid nødvendigt at lave et fuldmonteret loft med lydisolering. Nogle gange kan det være tilstrækkeligt med en delvis løsning, hvor et mindre akustikpanel dæmper lyden i et bestemt område. Det kaldes en flåde, og den kan fx placeres over spisebordet eller kogeøen, hvor der typisk er mest støj.
Akustik-flåder fås i mange forskellige udgaver fra diskrete hvide, der falder i ét med loftet, til elegante træpaneler med lister i forskellige træsorter. Panelerne kan monteres uden på det eksisterende loft eller indbygges forsænket i gipsloftet.
En mere omfattende løsning er at fuldmontere hele loftet med akustikpaneler. Det kræver selvfølgelig, at loftskonstruktionen kan bære, og derudover er det vigtigt at gennemtænke detaljer i samlinger og hjørner, så løsningen ikke ser påklistret ud.
Det store akustikloft vil løse alle jeres støjproblemer og samtidig gøre loftet i jeres køkken-alrum til et arkitektonisk element i rummet, som det er værd at kigge op på.
Giv betongulvet modspil

God lyd skal tænkes ind, allerede mens huset er på tegnebrættet. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om at vælge bløde, lydabsorberende materialer. Rummets form har også en afgørende betydning for, hvordan lyden vandrer. Irregulære rum med skrå vinkler, nicher og overraskende fremspring bidrager nemlig positivt til akustikken.
Villaen her er tegnet af arkitekterne fra Monomal, der har valgt at balancere det hårde betongulv med en kombination af skæve vinkler og et fuldmonteret loft af lyddæmpende træbeton.
En tunnel af god lyd

Sommerhuset her er et godt eksempel på, hvordan de gode akustiske løsninger kan bidrage til arkitekturen og wow-effekten i et rum.
Huset er tegnet af N+P Arkitektur, og arkitekterne har lagt vægt på, at alle flader skal være bløde og lydabsorberende. I loftet er der monteret et sort træbetonloft, der matcher de knastede fyrretræsplanker på vægge og gulv og giver en hyggelig og huleagtig stemning i rummet.
Når lyden går op i en spids

Loft til kip i køkken-alrummet er et drømmescenario for mange. Men at smelte køkken-alrummet sammen med dagligstuen og trappen til første sal kræver professionel rådgivning.
I dette ombyggede hus har arkitekt Morten Dalsgaard skabt et rum i akustisk balance med lyddæmpende gipslofter og trægulve. En trappe af træ støjer mindre end en ståltrappe, og familiens møblering med tæpper og polstrede møbler sætter prikken over i’et.
Lille løsning med stor effekt

Flådeløsningen, hvor et mindre panel absorberer støjen i et afgrænset område, er et elegant alternativ til det fuldmonterede akustikloft.
I huset her, tegnet af arkitekt Allan Lorenzen, var egetræspanelet over kogeøen lige det, der skulle til for at skabe ørenlyd i det smukke køkken med betongulve. Træpanelet danner en fin rød tråd sammen husets øvrige inventar, der også er i egetræ.
Klinker og lister i skøn harmoni

50 kvadratmeter klinkegulv i køkken-alrummet er ikke noget problem, når blot det akkompagneres af lydabsorberende materialer på vægge og lofter.
I denne villa har arkitekt Kim Pretzmann Olesen fra Nordpil Arkitekter gjort den gode lyd til sin medspiller og skabt et fantastisk rum med masser af smukke materialer og varm retro-stemning.