Trænger dit køkkenbord til en gang olie? Tag dråbetesten!

Vedligeholdelse af træbordpladen i køkkenet er ingen kunst, når først du har lært at bruge dråbetesten. Se vores guide til træbehandling og vedligholdelse af bordpladen.

Hvornår skal bordpladen overfladebehandles?

Har du en køkkenbordplade i træ, så ved du, at den har behov for pleje en gang i mellem, så træet ikke slår revner og sprækker. Spekulerer du af og til på, om det snart er på tide at give bordpladen noget omsorg? Så har du her en meget enkel metode til at finde ud af, om tiden er inde. 

– “Bare tag dråbetesten!”. Sådan lyder opfordringen fra Tom Eidsether fra den norske virsomhed Osmo. 

– “Dryp lidt vand ud over bordpladen. Hvis du kan se, at vanddråberne flyder ud og trækker ind i træværket, så er det på tide at gå i gang med vedligholdelsen. Lægger dråberne sig derimod i perler oven på træoverfladen, så kan det godt vente lidt endnu,” forklarer han. 

En enkel affære

Hvis du kan se, at bordpladen trænger til en behandling, så er det bare om at sættte i gang. Det er nemlig en smal sag.

Først rengør du godt og grundigt med et rengøringsmiddel beregnet til træoverflader. Brug et middel som er er anbefalet til overfladebehndling. Derefter lader du bordpladen stå og tørre. 

– “Gør gerne bordpladsen ren, inden du lægger dig til at sove. Når du står op næste morgen, er den klar til næste gang olie”, siger Arnstein Dalum Frøyse fra Skattekammeret Gulv & Interiør, som forhandler WOCA træplejeprodukter.

Læs mere om træbehandling af bordplader, ubehandlet træ og skærebrætter her

Træbehandling med hærdende olie

Når træværket er rent og tørt, stryger du en nyt lag overfladebehandling på. Arbejd olien godt ind i træværket med en luvfri klud eller påfør den med en pensel. Fremgangsmåden afhænger af hvilken olie, der bruges.

Med nogle hærdende olier behøver du bare at pensle et tyndt lag på, efter pladen er rengjort og tør. Som finish kan pladen poleres efter med noget fint sandpapir, hvis du vel at mærke ønsker en glattere overflade. Bordpladen behøver herefter ikke at tørre af før brug. 

Behandling med naturolier med sikkativ

Med andre hærdende olier og naturolier, som er tilsat sikkativ, skal du lade olien trække lidt ind i træet, efter den er blevet påført. Herefter skal du tørre overskudsolien af. 

– “I dette tilfælde er det vigtigt, at du tørrer overskudsolien af, mens fladen endnu er fugtig. Ellers vil den hærde i overfladen, og det kan give et skjoldet resultat, forklarer Audun Klauseie fra træbehandlingsfirmaet Alanor.

Følg altid producentens anvisninger. Hvis du har brug for flere behandlinger, skal du lade bordpladen tørre i det anviste antal timer mellem hver behandling. 

Lav dråbetesten igen, når træfladen er helt tør for at tjekke, om du har påført tilstrækkelig med olie. Når du er færdig, skal du lade bordpladen tørre så længe, brugsanvisningen foreskriver. 

Mest læste artikler