Hvert år køber 4,1 mio. danskere medicin på recept, men 40 procent af danskerne ved faktisk ikke, at medicinrester skal indleveres på apoteket. I stedet ender over 500 tons medicinaffald hvert år i skraldespanden.
Tallene stammer fra en undersøgelse lavet af Norstat for Alliancen Stop Medicinspild, og alliancens undersøgelse afslører blandt andet, at det især er de unge, som glemmer at bortskaffe medicinrester korrekt. I undersøgelsen angiver hele 55 procent af de unge (18-34 år) således, at de mangler viden om håndtering af medicinrester.
– Det er vigtigt, vi formår at komme igennem til især de unge og får gang i en samtale om medicinbrug samt øget kendskabet til, hvordan man opbevarer og skiller sig af med sin medicin, når man er færdig med at bruge den. Medicin må ikke ende i skraldespanden eller andre steder, men skal afleveres på apoteket, fordi de sørger for forsvarlig destruktion, udtaler talsperson for Alliancen Stop Medicinspild og formand i Pharmadanmark Rikke Løvig Simonsen.
Medicinrester skader dyrene
Hun bakkes op af Organisationen for Europæisk Økonomisk Samarbejde (OECD). I en rapport fra OECD lyder det eksempelvis, at de store mængder ubrugt medicin, som ender i skraldespande og afløb, skaber flere store problemer.
Eksempelvis påvirker medicinresterne vores økosystem og miljø negativt i form af dødelighed hos dyr, fysiologiske ændringer hos dyr, adfærds-ændringer eller problemer med reproduktion og risiko for udvikling af resistente bakterier.
Derudover kan det også være farligt at indtage medicinrester og forårsage ulykker og forgiftninger hos mennesker. Og til sidst udgør medicinrester, der ender i skraldespanden, et regulært ressourcespild.
Sådan bortskaffer du medicinrester
- Det er vigtigt at indlevere ubrugt og udløbet medicin på apoteket. Medicin må ikke smides ud i skraldespanden eller andre steder. Det skal destrueres forsvarligt og sikkert på særlige forbrændingsanlæg, og derfor skal det afleveres på apoteket, der sender det videre.
- Giv ikke gammel medicin videre til andre. Tag heller ikke selv imod overskydende medicin fra andre. Det er ikke sikkert, at behandlingen passer til dig, og så kan medicinresterne være farlige.
- Medicinrester er farlige og skadelige for miljøet, og derfor er det vigtigt, at du afleverer dine medicinrester på apoteket, så det ikke ender i naturen.
- Er du i tvivl om, din medicin stadig kan bruges, så tag det med på apoteket, som kan vejlede dig eller tage imod medicinen, hvis det er for gammelt, eller af andre årsager ikke skal bruges.