Sæt klimaanlæg i bilen

Det er ikke nødvendigt at skifte bil for at få glæde af et klimaanlæg, for det kan eftermonteres i stort set alle biler.

Af Søren W. Rasmussen, FDM, idényt nr. 4, 2006

Danskerne har taget aircondition i bilen til sig. Fra at have været udstyr forbeholdt de helt store luksusbiler er afkølet luft nu blevet standardudstyr i selv billige biler. Dermed er kendskabet til både den medfølgende komfort og den afstressende kørsel blevet spredt ud til mange. Aircondition kan generelt opdeles i to typer. Med det manuelt aktiverede system tænder du for en kølekompressor, som så køler på livet løs. Du må selv indstille blandingen af varm og kold luft, så indeklimaet bliver behageligt, og du må også selv indstille, om luften skal sendes op til hovedet eller ned til fødderne. Den anden type er et automatisk styret anlæg, hvor du indstiller den ønskede temperatur, og systemet så selv sørger for, at blandingen af varm og kold luft bliver tilpas. Det automatiske anlæg er oftest programmeret, så en lidt kølig luft sendes op til hovedet, mens fødderne får en lidt varmere luftstrøm. Det holder føreren frisk og sikrer samtidig et godt indeklima. I mange nye biler kan man som regel vælge mellem de to systemer, men merprisen for det automatiske anlæg holder stadig de fleste væk fra denne løsning. Er aircondition ikke standard, koster det manuelle anlæg almindeligvis omkring 10.000 kr. ekstra, mens det automatiske anlæg kan koste omkring 25.000 kr. oveni.

Skal vedligeholdes
Med tiden er der risiko for, at biler med aircondition udvikler bakteriebelægninger i systemet. Det kan give dårlig lugt i bilen. For at undgå dette bør biler med aircondition få anlægget serviceret en gang om året. Her behandles anlægget bl.a. med antibakterielle midler, og dets funktion afprøves. Eftersynet koster typisk nær ved 500 kr. For at sikre anlæggets funktion bør man tænde for anlægget mindst en gang om måneden – også om vinteren. Herved sikrer man, at alle dele smøres og holdes i gang.


Kold luft til alle
Har du en bil uden aircondition, behøver du dog ikke at skifte bil af den grund. Aircondition kan nemlig eftermonteres i de fleste biler. Ofte findes der færdige installationssæt til de enkelte bilmodeller, og med en original kontakt på instrumentbordet kommer resultatet til at se ud, som om bilen altid har haft dette udstyr. Et eftermonteret manuelt anlæg koster mellem 8.000 og 15.000 kr., og til en del biler er det også muligt at købe et automatisk klimaanlæg, men så kommer prisen helt op mod 35.000 kr.

Har du allerede en bil uden indbygget køling, kan det eftermonteres. Der er typisk to løsninger at vælge imellem:

Foto: FDMManuel aircondition: Her skal du selv indstille blandingen af kold og varm luft. Eftermonteret koster det typisk mellem 8.000 og 15.000 kr.

Foto: FDMAutomatisk klimaanlæg: Her styrer automatikken selv luftblanding og -fordeling. Du indstiller blot temperaturen. Et aut. klimaanlæg koster gerne op mod 35.000 kr. Du kan få eftermonteret et airconditionanlæg hos din bilforhandler.

Mest læste artikler