Skjult støvsuger suger til

Rengøringen er blevet lettere, og det støver mindre. Centralstøvsugeren har flere fordele. Og så er den ikke svær at sætte op.Det er så trættende at bruge tid og energi på at støvsuge og gøre rent og så bagefter konstatere, at den gamle støvsuger rent faktisk ikke har fanget alle nullermændene. Så når det er tid til at sende den udtjente støvsuger på pension, er det værd at overveje, om ikke en centralstøvsuger er en mulighed. Så skal du nemlig blot koble en lang slange til et hul i væggen, og så kommer nullermændene praktisk talt løbende.

Vi har fulgt en familie, der stod over for valget mellem en almindelig eller en centralstøvsuger. Og som skulle tage stilling til, om det er investeringen og besværet værd, og om det kan lade sig gøre at trække rør i et eksisterende hus, uden at det skæmmer indretningen.

Familiens vurdering
Fordele
+ Sugeeffekten er meget bedre
+ Forbedret indeklima
+ Mindre støv generelt
+ Støjniveauet er mindre
+ Du slipper for at skifte pose
+ Den er ikke tung at slæbe på
+ Undgår at ridse karme og trin

Ulemper
-Dyrere i anskaffelse
-Besværligere at installere
-Besværligt at pakke slangen væk


Foto: Hans JuhlVigtig planlægning
Det var faktisk slet ikke så svært som frygtet at skulle trække og skjule 15-20 m plastikrør – også selvom vores familie bor i et gammelt muret hus i to etager.

Første skridt var at måle huset op, kigge på indretning og grundplan og finde ud af, hvor det var mest centralt og praktisk at placere selve Foto: Hans Juhlstøvsugeren. Her er det vigtigt at kigge på de steder, der kan skjule de 5,8 cm tykke rør, fx høje skabe, hule vægge, skunk- og loftrum.

9 meter slange
Der skal også tages højde for, at støvsugerslangen kan nå ud i alle hjørner. En standardslange er 10 m lang, så placeringen af udtagene afhænger af husets grundplan. Et godt udgangspunkt er at tage en snor på 10 m med rundt i huset og finde det sted, hvorfra den når ud i alle hjørner. Få evt. hjælp hos forhandleren.

Medbring en skitse af huset, så I kan lægge en plan. For vores familie blev løsningen et højskab i køkkenet. Selve støvsugeren er placeret i kælderen, så rør og udtag skjules af en sokkelskuffe under og en rørkasse over skabet.

Sæt en weekend af
Faktisk tog planlægningen og valget af centralstøvsuger længere tid end at sætte den op. Da først kassen med alle dele var i hus, tog det mindre end en weekend.

Installationen kan klares af de fleste. Har du 10 tommelfingre og svært ved at håndtere boremaskinen, bør du nok søge hjælp hos en handy ven eller håndværker.

Der følger en grundig brugsanvisning med, og så længe den følges, går det let. Det vigtigste er at starte ved det udtag, der sidder længst væk fra selve sugeren.

Foto: Hans JuhlFejebakke med sug
Den automatiske fejebakke er et af centralstøvsugerens allerstørste plusser. I stedet for at skulle feje snavset op på en bakke, fejes bunken hen til “hullet”, sugeren tændes med foden, og vupti er sand, perler og nullermænd væk.

For og imod
Da vores familie skulle vælge, skulle de vægte fordelene mod ulemperne. Det gjaldt først og fremmest prisen. Den ligger omkring 5.000 kr. for en lille model i god kvalitet. Hvis der er længere end 20 m fra den yderste sugekontakt til selve støvsugeren, skal der en større motor til, og så stiger prisen.
På plussiden er, at støvsugeren ikke larmer. Du kan høre suget, men det er ikke højere, end at du kan tale eller se tv imens. Du skal ikke trække rundt på og løfte en tung maskine, og du skal ikke tænke på støvsugerposer, eller om der bliver ordentligt rent.

Den altovervejende fordel er dog, at luften og lugten i huset bliver bedre. Især for allergikere vil forskellen være mærkbar. Luft og støvpartikler suges ind i slangen og bliver ikke hvirvlet rundt i stuen, som med gængse støvsugere. I stedet pustes luften fra sugemaskinen ud i det fri. Det giver en renere luft inde i huset og betyder også, at der ikke er nær så ofte brug for støvkluden.

Alt i alt er familien ikke i tvivl: Det har været hver en øre og arbejdstime værd. Oveni er kommet en bonus i form af færre timer brugt på rengøring.

Af Liza Andersen, 609

Mest læste artikler