Sådan vælger du de rette materialer til dit badeværelse

Materialevalg er ikke kun et spørgsmål om stil, stemning og smag, men også om funktionalitet, holdbarhed og lovgivning. Se her, hvordan du træffer de rette valg.
Sådan vælger du de rette materialer til dit badeværelse

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Gulve og vægge

Fliser er nemme at tørre af og gode som overflade til vægge og gulve i badeværelset, især i de dele af rummet, som bliver mest våde. De er nemme at indrette med, da de findes i mange forskellige størrelser, materialer og mønstre.

Fliserne udgør dog kun selve overfladen på vægge og gulve. Under fliserne skal væg- og gulvkonstruktionen også være i orden. I den del af badeværelset, som er mest vandbelastet (vådzonen), skal konstruktionerne være helt vandtætte. Vådzonen omfatter hele gulvet, de nederste 10 cm af alle vægge samt vægge ved bruseniche, badekar og håndvask med brusearmatur.

God belysning på badeværelset er vigtigt

Godt lys er også meget vigtigt i badeværelset. Lyset skal helst have en naturlig farvegengivelse, og der skal være et godt ‘arbejdslys’, når man f.eks. skal barbere sig eller lægge makeup. Vær opmærksom på, at der stilles særlige krav til lamper, der skal sættes op i badeværelser.

Installationer på badeværelset

Tekniske installationer er en samlet betegnelse for badeværelsets ‘hardware’ som WC-kummer, håndvaske, vandhaner, brusearmaturer, afløb, faldstamme og vandrør, gulvvarme, radiatorer, udsugningsanlæg osv.

Når det gælder valg af installationer til badeværelset, er der en række spørgsmål, du må forholde dig til, bl.a.:

 • Skal toilettet hænge på væggen, eller skal det stå på gulvet?
 • Skal der være en eller to håndvaske? Hvor stor skal håndvasken være?
 • Hvilke slags vandhaner og brusearmaturer skal der være?
 • Hvor skal afløbet fra bruseniche og håndvaske være?
 • Skal der være gulvvarme eller almindelig radiator?
 • Skal der være en håndklædevarmer?
 • Hvordan skal badeværelset ventileres eller udluftes?
Installation af toilet på badeværelset
Foto: Jesper Ray

Rengøring og vedligeholdelse

Det er en god idé også at tænke på, at rummet skal være nemt at rengøre. Nogle materialer er lettere at holde rene end andre. De fleste keramiske fliser tåler f.eks. almindelige rengøringsmidler og kalkfjerner, hvorimod naturmaterialer som marmor og terrazzo ofte er mere sarte.

Et andet eksempel er glasvægge til brusenicher. Det kan være en flot og pladsbesparende løsning, men tænk på, at glasset skal tørres af, hver gang badet har været brugt, hvis pladen skal blive ved at være blank og pletfri.

Du bør også tænke på, at det skal være nemt at reparere badeværelsets installationer, f.eks. udskifte dele, når de er blevet slidt. Hvis du vælger almindelige og traditionelle installationer og løsninger, er det normalt både lettere og billigere at skaffe de nødvendige reservedele.

Hold din stil

Før du begynder at vælge materialer, skal du naturligvis vide, hvilken stil dit nye badeværelse skal have. Du kan f.eks. hente inspiration i bøger, blade, badeværelsesbutikker og på internettet.

Det kan være fristende at indrette et supermoderne badeværelse i sidste skrig inden for farver, stil og indretning. Men jo mere trendy og fancy badeværelset er, jo større er risikoen for, at det kommer til at virke helt forkert, når moden skifter.

Et meget personligt badeværelse i farvestrålende farver og mønstre efter eget design er sjovt og anderledes, men hvis du har planer om at sælge huset inden for en overskuelig fremtid, er det nok mere sikkert at vælge en mere klassisk stil med eksempelvis hvide fliser og hvid sanitet.

7 tips til indretning af badeværelset

 1. Husk, at der skal være håndklæder tæt på brusekabine-, håndvask og badekar, så man ikke skal træde hen over hele badeværelset i våd tilstand. En hånd-klædevarmer kan i øvrigt gøre det ud for en mindre radiator.
 2. Vask og spejl skal placeres, hvor der er et godt naturligt lys – helst sidelys – dvs. gerne ved et vindue.
 3. Vasken kan enten være en del af bordpladen (f.eks. beton), være underlimet eller stilles på bordpladen. Dette er primært en æstetisk betragtning, som handler om din personlige smag. Såfremt vasken stilles på bordpladen, skal denne naturligvis være lavere end normalt (normalhøjde ca. 90 cm).
 4. Overvej placeringen af brusenichen – kan den placeres således, at der ikke skal være særlig meget afskærmning, eller så bruseforhæng kan undgås, kan dette være medvirkende til, at badeværelset virker mere som et opholdsrum, da brusenichen ikke står som et ‘dødt’ hjørne af rummet.
 5. Hvis der skal være et badekar, vil det være en fordel- at placere det foran en eventuel udsigt, hvis gulvpladsen ellers tillader det. Her kan det være en fordel at placere badekarret et par trin op, så det er lettere at se ud.
 6. Få kvadratmeter behøver ikke være en forhindring for et badekar – men de udnyttes bedst med et hjørnebadekar.
 7. Måske skal der være et siddemøbel – en stol, en bænk eller blot et trin til badekarret. Her kan du også placere eksempelvis stearinlys, dufte og blomster.

Mest læste artikler