10 råd: Sådan beskytter du effektivt dit hjem mod skybrud og storm

Har du tjek på alle de ting, du bør have styr på, for at sikre dit hjem mod skybrud og storm? Her giver vi dig en udførlig tjekliste, der beskytter både dit hus og din familie.

Beskyt huset mod skybrud og storm

Du kan aldrig vide, hvornår der kommer et skybrud, men vejret har de senere år opført sig så tilpas mærkeligt, at det er en god idé at sikre dit hus mod vandmasserne, før de kommer.

Få styr på regnvandet med en faskine.

Installer en højvandslukke

Det bedste, du kan gøre, er at få installeret et højvandslukke, som er en stump kloakrør med to klapper indbygget. Klapperne fungerer som en sluse, der åbner, når spildevandet løber ud af huset, og lukker, hvis kloakvandet presses ind udefra. Et højvandslukke placeres typisk så tæt som muligt på det gulvafløb, som det skal beskytte mod oversvømmelse.

Bolius’ fagekspert inden for klimasikring, Tue Patursson, understreger, at forsikringsselskaberne er opmærksomme på, om du har installeret højvandslukke – og at du skal have en autoriseret VVS-installatør til at foretage monteringen.

Som husejer står du med ansvaret

Som husejer har du i det hele taget ansvaret for at holde dine dræn og kloakker ved lige. Tjek i god tid, om kloakken er stoppet eller trænger til at blive renset.

“Tjek også taget for revner, rens dine tagrender og dine nedløb, og sørg for at rense regnvandsbrønden under nedløbet for snask, blade og grus,” tilråder han.

Se i god tid efter, hvordan terrænet rundt om huset ser ud – vandet skal gerne løbe væk fra huset. Kontrollér også huset og fundamentet for revner.

Når regnskyllet nærmer sig, skal du sørge for at lukke alle vinduer og dække ventilationsskakte og huller til med f.eks. sandsække eller vandsikringstape.

Løft så mange ting som muligt væk fra kældergulvet. Opbevar tingene på hylder, reoler eller plastbeholdere, der kan tåle vand – eller få dem helt op fra kælderen, så uerstattelige ting undgår vand.

“Forsikringen dækker jo ikke et brev fra bedstemor,” som Tue Patursson siger.

Undgå fugt i kælderen med disse gode råd.

Tjekliste: Sådan beskytter du dit hjem mod skybrud og storm

  1. Tjek huset for revner.
  2. Tjek, om tagstenene er gjort ordentligt fast til lægterne.
  3. Tjek tagbinderne.
  4. Tjek, om lægterne er gjort ordentligt fast ved gavle for opadrettet vindlast.
  5. Tjek, om gavltrekanterne er fastgjort.
  6. Tjek, om taget er lodret forankret.
  7. Tjek pladebeklædning eller vindtrækbånd. Er plade-beklædningen monteret direkte på spærene? Er vindtræk-båndene slappe?
  8. Fjern løse genstande uden for huset, f.eks. parasol, trampolin og havemøbler.
  9. Fjern knækkede eller visne grene, der endnu ikke er faldet ned. De kan være til fare for personer, bil eller hus.
  10. Luk porte, døre og vinduer.

Mest læste artikler