Antallet af indbrud stiger igen: Sådan sikrer du dig i juledagene

Juledagene forbindes typisk med hygge og afslapning. Det er dog en god ide at sikre huset mod indbrud, så du ikke får dig en uventet julegave. Bliv klogere på, hvordan du sikrer din bolig i juledagene her.

Vi går en tid i møde med mange restriktioner på grund af corona-pandemien. Mange vælger derfor at holde afstand og vil måske nyde juledagene i sommerhuset. Det gavner indbrudstyvene, hvis ikke du sikrer din bolig. November og december er nemlig højsæson for indbrudstyvene i Danmark.

Anmeldte indbrud stiger

Antallet af anmeldte indbrud i beboelser, herunder villaer, landejendomme, lejligheder og værelser, var i årets tredje kvartal igen stigende efter at have været historisk lavt i andet kvartal, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dette hænger sandsynligvis sammen med, at det var blevet sværere for indbrudstyvene at begå indbrud, når mange danskere i løbet af foråret opholdte sig hjemme efter nedlukningen af landet som følge af COVID-19.

I tredje kvartal blev der anmeldt 4.864 indbrud i beboelser, når der er korrigeret for sæsonudsving, hvilket svarer til en stigning på 36 pct. i forhold til andet kvartal i 2020.


Kilde: Statistikbanken.

Historisk lavt antal indbrud

Antallet af indbrud pr. år er på kraftigt tilbagetog. I 2019 blev der anmeldt det laveste antal indbrud i danske huse, lejligheder og sommerhuse siden 1982, og 2020 ser ud til at blive et endnu bedre år.

Dog er der alligevel god grund til at være ekstra opmærksom i den kommende juletid.

– Julen i år bliver lidt speciel på grund af situationen med corona, og mange vælger derfor nok at blive hjemme. Statsministeren har allerede varslet, at det bliver en anderledes jul, og vi kommer til at ses med færre mennesker. Men vi ved også samtidig, at mange planlægger at holde jul og nytår i sommerhuset, og derfor er sikring mod indbrud i julen et højaktuelt emne. Måske endda særligt i år, hvis flere end sædvanligt vælger at holde corona-afstand og nyde juledagene i sommerhuset, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne, i en pressemeddelelse.

10 gode tips til sikring mod indbrud

RealMæglerne har samlet 10 gode råd til boligejerne til sikring mod indbrud i november og december, hvor indbrudstyvene ofte er på spil:

1. Nabohjælp

Hvis du er væk i julen, bør du få din nabo til at holde et vågent øje med dit hjem. Nabohjælp er nemlig det mest effektive værn mod indbrud.

Din nabo kan for eksempel:

  • Parkere sin bil i din indkørsel, når du ikke er hjemme.

  • Tømme din postkasse.

  • Rydde sne omkring dit hus og på den måde vise aktivitet.

  • Gå en tur forbi dit hus – gerne om aftenen.

  • Lægge affald i din skraldespand.

2. Nabohjælp.dk

Nabohjælp-ordningen har kørt i mange år med det velkendte skilt ved hoveddøren som vartegn. Nu kan du også få en digital udgave af Nabohjælp, hvor du kan oprette dit eget betroede netværk, og I kan advare hinanden, når der er tyve på spil i nabolaget. Læs mere her.

3. Støj

Tænd lys og musik, så det virker som om, at der er nogen hjemme i dit hus. Brug tænd-og-sluk-ure til at styre, hvornår lys og lyd automatisk tænder og slukker.

4. Kæledyr

Hvis du kun er væk i nogle få timer, er det en god idé at lade hunden blive hjemme. Er du derimod i sommerhuset, skal den selvfølgelig med. Har du ikke hund, kan du anskaffe en alarm, der lyder som en hund. Den aktiveres efter samme princip som udebelysning med bevægelsescensor.

5. Fristelser

Sørg for at gemme de synlige værdier såsom kontanter, iPads, smykker og sølvtøj væk. Hvis der ikke er noget, der frister, kan det få indbrudstyven til at spare sig for besværet med at komme ind i huset.

6. Kendetegn

Undgå at sende signaler, som indikerer, at der ikke er nogen hjemme i huset, for eksempel at have trukket gardinerne for hele dagen.

7. Besvær

For indbrudstyven skal det være nemt, og det skal gå hurtigt. Hvis du gør livet svært for ham, er der stor sandsynlighed for, at han dropper det. Du kan for eksempel montere vindueslåse og sikringsbeslag. Det er også en god ide at montere en ekstra lås på hoveddøren og terrassedøren.

8. Skjul

Sørg for, at der ikke er mørke områder omkring huset, hvor indbrudstyven kan gemme sig. Det er derfor en god ide at anvende udebelysning med bevægelsessensor.

9. Overvågning

Det er i dag muligt at overvåge dit hjem via mobiltelefonen, mens du sidder i sommerhuset. Og omvendt. Det sker ved hjælp af et kamera, der sender billeder direkte til mobiltelefonen, hvis der er aktivitet i huset. På den måde kan du ringe til politiet, hvis der er en tyv på spil i huset.

10. Privatalarm

En alarm kan være en god idé, hvis den larmer, så naboerne hører den. Dog ved de fleste tyve godt, at sikkerhedsfirmaet ikke kommer lige med det samme.

Mest læste artikler