Derfor lugter din håndsprit af tequila

Mange af os kender lugten fra festlige lejligheder, hvor der også indgår citron og salt. Tequila er populært, men det er også en lugt de fleste gerne vil undgå i dagligdagen. Få svaret på, hvorfor din håndsprit lugter af tequila.

Du er på vej i supermarkedet og i indgangen pumper du lidt håndsprit ud i håndfladen. Du går videre ind i butikken og får pludselig en fæl stank i næsen. Dine tanker kastes tilbage til sjovere tider før corona-situationen ramte verden, men græmmes også ved den skarpe lugt af tequila. Måske har du undret dig over, hvorfor håndspritten i supermarkederne og eventuelt også dem, du selv har lugter af tequila. Svaret er billig sprit, skriver TV2 Østjylland.

– Når man laver en billig tequila, gælder det om at finde den billigste sprit. Det samme gælder, når producenterne skal vælge sprit til hånddesinfektion, så det er formentlig den samme sprit, der bliver brugt, fortæller Jack Kjær, som står bag TequilaClub Danmark, der importerer og distribuerer tequila.


Det er ikke til at se om væsken i dispenseren er tequila i forklædning.

Fermentering giver den skarpe lugt

Spritten, der bruges i fremstilling af både tequila og hånddesinfektion er ethanol som fremstilles af naturlige råvarer. Sådan lyder det fra hygiejneproducenten Plum, ifølge TV2 Østjylland. Det kan eksempelvis være fremstillet af hvede eller sukkerroer. For at lave ethanolen, skal der ske en gæringsproces, også kaldet fermentering, og det er her den skarpe lugt opstår. Det er forskelligt, hvordan ethanolen kommer til at lugte, fordi det afhænger af hvordan råvarerne er plantet, vokset og behandlet. Én ting er dog sikkert og det er, at fermenteringsprocessen får nogle håndsprit til at lugte af tequila.

Den karakteristiske lugt opstår kun ved fermentering af naturprodukter. Så har du også en håndsprit, der ikke lugter synderligt, så er den nok fabriksfremstillet. Der er imidlertid ingen kvalitetsmæssig forskel på, om håndspritten er lavet af naturlige råvarer eller er kunstigt fremstillet.

Mest læste artikler