Derfor SKAL du huske at lukke døren før du går i seng

Forskning viser, at det kan have stor betydning for din sikkerhed, om du sover med åben eller lukket soveværelsesdør, hvis der opstår brand i dit hjem.

Når dig og din familie går i seng om aftenen, er det en rigtig god idé at lukke døren ind til soveværelset. En lukket dør kan nemlig redde dit liv! 

Det viser resultatet af 10 års forskning fra det amerikanske brandforskningsinstitut UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). 

Undgå høje grader

Siden 2008 har brandforskningsinstituttet analyseret, hvordan åbne og lukkede døre har indflydelse på måden en brand spreder sig på i forskellige hjem.  

Og det viser sig, at en lukket soveværelsesdør kan betyde forskellen på liv og død. 

”Forskellen var så stor, at en person ville kunne overleve meget længere i et rum med en lukket dør” fortæller Stephen Kerber, direktør for UL FSRI i en pressemeddelse.

De soveværelser der havde lukkede døre under en brand i hjemmet, havde nemlig temperaturer på omkring 38 grader, mens temperaturen oversteg hele 500 grader i de rum, hvor dørene stod åbne.

Tænd rigtigt op i din brandeovn

Hold ilten ude

Når der opstår brand, vil den naturlige reaktion ofte være at åbne døren for at få røgen ud. Men når du åbner døren, lukker du også luft ind, og det er her problemerne opstår. 

Hvis du derimod holder dine døre og vinduer lukkede, får ilden ikke ilt til at brænde. Derfor vil det tage længere tid før den breder sig – og på den måde giver du både dig og din familie mere tid til at komme ud. 

Derfor råder brandforskningsinstituttet alle til at sove med soveværelsesdøren lukket. For hvis der først er opstået brand, er det ikke sikkert, at der er tid til at handle. 

”Hvis du er forælder med børn i hjemmet, og røgalarmen begynder, er det ikke sikkert, at du kan nå dine børns værelse på grund af røg. Hvis du lukker døren, før du går i seng – og derfor allerede har sørget for en sikkerhedsforanstaltning – så ved du, at dine børn kan overleve længere”, siger Stephen Kerner.

På baggrund af resultaterne har brandforskningsinstituttet lavet kampagnen ’Close Your Door’ – på dansk ’Luk din dør’ – der opfordrer alle, som er fanget i et rum under en brand, til at lukke så mange døre som muligt. 

 Med et hpfi-relæ kan du undgå, at din elektronik går i stykker

Undgå brand

Ifølge den danske beredskabsstyrelse skal du tjekke dit hus for brændfælder som gamle eller ulovlige elinstallationer for at undgå brand i dit hjem. Her kan du se, hvordan du bedst brandsikrer dit hus

Derudover skal du sørge for, at have mindst én røgalarm i dit hjem – og minimum én per etage, hvis du bor i et hjem med flere etager. Få flere gode råd om røgalarmer her.   

 

Kilde: UL firefighter Safety Research Institute, Beredskabsstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

Mest læste artikler