Få besked, hvis uheldet er ude

Ny teknologi passer på dit hus - også når du ikke er hjemme. Tag med rundt i boligen, og vurder, om de nye alarmer er noget for dig.

Der er rigtig mange nye, tekniske muligheder for at få besked, hvis der er noget galt i dit hus. Og det er jo meget praktisk, for det kan være svært at opdage fx et sprunget vandrør i tide, hvis skaden sker under jorden. Du kan også sætte den nye elektronik til at overvåge din fryser, så du ved, hvor højt temperaturen har været oppe ved en strømafbrydelse, og du kan overvåge dit vand- og elforbrug, så du får besked, hvis det løber løbsk.

I dag er en alarm ikke længere blot en hyletone, der jo kræver, at nogen er hjemme og hører den. Installerer du en moderne alarmboks, kan du indstille den til at sende en sms til din mobiltelefon, så du omgående får besked, hvis noget er galt derhjemme – og hvad der er galt!

Alarmer
skal tale samme elektroniske sprog
Hvis du ønsker at installere flere forskellige alarmer i dit hus, er det en god idé at anskaffe nogle, der så at sige taler samme elektroniske sprog. Så behøver du nemlig ikke at have en hel væg med blinkende bokse og systemer, men du kan nøjes med én central boks, hvor du tilkobler alle husets alarmer.

De fleste nye alarmsystemer byder på interaktive muligheder. Systemet kan tilkobles husets elsystem, og det giver mulighed for, at du fx kan sende en sms og få tændt varmen i sommerhuset, få koblet tyverialarmen fra, når vinduespudseren kommer, eller systemet kan benyttes som tænd/sluk-ur, når familien er på ferie.

  Forhandler: Vandvagt, tlf. 97 92 28 28Stort vandforbrug
En vandvagt overvåger forbruget af vand. Du indstiller et beregnet antal liter, og når det mål overskrides, fordi børnene har glemt at lukke for vandet, eller der er brud på et vandrør, luk- ker vandvagten for vandet, så du undgår både vandskade og betaling af den store vandregning. Vandvagten kan også overvåge fjernvarmesystemet og suppleres med en lille føler, der tjekker, om der er vand/fugt i et rum. Vandvagten bør installeres af en VVS-installatør. Den kan desuden tilsluttes lydalarm og sende sms.

Forhandler, Vandvagt Aps, tlf. 97 92 28 28Afslør strømslugerne
Den nye teknologi giver dig mulighed for at overvåge dit elforbrug og afsløre strømslugerne. En lille måleenhed kan tilsluttes din el-måler (af en el-installatør) og måler det aktuelle forbrug af strøm i huset. Det medfølgende – trådløse – display kan placeres i fx køkkenet, hvor du kan holde øje med dit forbrug. Displayet angiver nemlig det aktuelle el-forbrug i ampere, kW og kroner pr. time.

Prøv også at tage den med rundt i huset og se, hvor meget forbruget går ned, når du fx slukker alle standbylamperne ved computeren, slukker fjernsynet på kontakten eller slukker fryseren et øjeblik. Når du skal på ferie, kan du også lige tjekke, om forbruget er for højt til et ubeboet hus, og endelig kan du indstille måleren til at give alarm, hvis forbruget bliver højere, end du ønsker det. Som en ekstra ting viser displayet temperatur og luftfugtighed i dit hus.

Sikkerhed ved strømsvigt Forhandler, UPS Butikken, tlf. 56 16 18 40
Springer du også ud af sengen og hiver stikket ud af din computer, når det tordner? Så er løsningen måske en lille boks, der på fagsprog hedder en UPS.
Boksen sætter du imellem stikkontakten og din computer; og den stopper ganske enkelt overspændinger fra lyn, der slår ned i ledningsnettet. Boksen indeholder desuden et batteri, som din computer kan få strøm fra, hvis strømmen svigter. Så kan computeren lukke pænt og ordentligt ned, og du mister ikke det, du sidder og arbejder med. UPS-boksen kan også benyttes til andet af husets dyre elektronik. Ved nyinstallation kan den integreres i elsystemet, så du har nogle “sikre” stikkontakter rundt om i huset.
UPS-boksens sikring mod strømafbrydelser kan også benyttes til pillefyr, hvor det er vigtigt, at cirkulationspumpen fortsætter med at transportere varmen væk fra kedlen, der ellers kan blive overophedet. Her skal du vælge en UPS med ekstra stort batteri, der kan klare flere timers drift af pumpen.
Fotos: Sensor: Dansikring Direct. Alarm: Scanpix
Hold tyvene borte
En tyverialarm består grundlæggende af rumfølere, der er sat op i udvalgte rum i huset. Når alarmen er slået til, og noget bevæger sig i rummet, starter en sirene. Nogle alarmsystemer er ikke tilknyttet et alarmselskab, og i mange tilfælde er den høje sirene nok til at skræmme tyven væk.

Forhandler: Dansikring Direct, tlf. 80 20 50 50

Nøglebrikken er børnenes kode til alarmen

Er systemet tilknyttet en kontrolcentral, sender de en vægter ud til dit hus, når alarmen går, og de kontakter herefter dig og orienterer eventuelt også politiet.
Tyverialarmer bør altid tilpasses det enkelte hus, så der tages højde for husets indretning og fx børn, der kommer hjem fra skole. Nogle rumfølere tillader husdyr op til en vis størrelse at være i rummet, uden at det medfører alarm, mens andre har indbygget kamera, der, i det øjeblik alarmen aktiveres, tager en række billeder, der overføres direkte til kontrolcentralen, der straks kan se, hvad der har aktiveret alarmen. Er det fx ubudne gæster eller måske blot et gardin, der har aktiveret føleren?

Forhandler: Whirlpool, tlf. 44 88 02 22Høj temperatur
I køkkenet kan du med den nye teknologi få at vide, om maden har været for varm? En “black out”-alarm bygget ind i køleskab eller fryser vil vise, om der har været strømafbrydelse og også den højeste temperatur, madvarerne har været udsat for.
Hvis temperaturen kommer op over det niveau, du har indstillet – fx fordi døren ikke er lukket – vil det desuden give alarm ved at bippe og blinke.

Mest læste artikler