Overraskende: Derfor har Danmark kedelig indbrudsrekord

Danmark ligger fortsat i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa målt på indbrud pr. indbygger selvom antallet af indbrud faktisk er faldet voldsomt de seneste år. Og der er en særlig grund til, at Danmark ligger så højt på listen.

Et kældervindue på klem eller en høj hæk at gemme sig bag. Mere skal der ikke til, før rutinerede og durkdrevne indbrudstyve skaffer sig adgang til hjemmet. En oplevelse som 28.765 danskere i 2018 måtte melde til politiet.

Trods en stor nedgang siden 2009, hvor tallet var oppe på 48.614, er antallet af indbrud stadig på et niveau, som giver Danmark førstepladsen i indbrudstyveri per indbygger i EU. Det viser tal fra det europæiske statistikkontor, Eurostat ifølge en pressemeddelese fra alarmfirmaet Alarm365.

Politiet: God infrastruktur øger risiko for ubudne gæster

Mens resten af landet har oplevet faldende anmeldelser, så har politikredsen Midt- og Vestjylland haft en markant stigning på over 27 procent fra 2017 til 2018. Politiet har analyseret stigningen af indbrud, og særligt indbrud og tyverier fra lejligheder samt indbrud i landejendomme har ligget højere i 2017. Politiet kan ikke afvise, at etablering af motorveje i Midt- og Vestjylland kan have givet gerningsmændene en fordel ved lejligheder i byer tæt på motorvejen.

–Vi vurderer, at gode transportmuligheder udgør en del af indbrudsrisikoen. Efter etableringen af en ny motorvej omkring Silkeborg oplevede vi en markant stigning i lejlighedsindbrud omkring motorvejen, så det er en risikofaktor, man skal være opmærksom på, fortæller politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands politi, Hans Roost i pressemeddelelsen.

Denne indbrudskurve er efter massiv indsats blevet vendt i 2019. Både med tiltag fra politiet, men som Hans Roost fortæller, så er der også meget, man selv kan gøre for at sikre sig mod indbrud:

– Skalsikring og gode låse er selvfølgelig en ting, men det allerbedste er nok, at vi interesserer os for hinanden, og hvad der sker hos naboen. Hvis man tager på ferie, så lad naboen hjælpe med, at der stadig ser beboet ud. Parkér en ekstra bil i naboens indkørsel, sæt et par sko ved døren eller smid noget skrald i skraldespanden. Nabohjælpen er en indsats, hvor der kan hentes mange præventive point hjem, siger Hans Roost og tilføjer:

– Kommer indbrudstyven alligevel ind, så sætter vi altid stor pris på, hvis borgere kan fremlægge noget videoovervågning fra et indbrud på deres privatadresse; men i første omgang er det jo bedst helt at undgå indbrud.

Læs også: Sådan sikrer du dit hus mod radon, og sådan laver du en radonmåling

Mest læste artikler