Uklare retningslinjer ender i skader
Vi kender alle lyden af glas, der bliver knust, og vi ved instinktivt, at nu skal der passes på, for de mange skarpe glasskår skal håndteres forsigtigt.
Faktisk er det sådan, at der hvert år kommer godt 1.000 danskere på skadestuen efter ulykker med glas fra knuste vinduer, døre og lignende bygningsglas – og skaderne kan være alvorlige og give varige mén.
Forvirrende regler for personsikring
Én af årsagerne til de mange tilskadekomne er, at der er stor forvirring og usikkerhed om reglerne for personsikring af glaspartier i private boliger i modsætning til bygninger med offentlig adgang.
Der hersker usikkerhed om regler for sikkerhedsglas i private boliger. Her står fx: ”Glaspartier, glasflader og glaskonstruktioner skal udføres og dimensioneres, så der opnås sikkerhedsmæssigt tilfredsstillende forhold mod personskader. Bestemmelsen omfatter ikke glas benyttet i vinduer og døre, medmindre der foreligger særlige forhold i forbindelse med placeringen eller brugen af bygningen.”
Altså på den ene side skal glaspartier sikres, på den anden side skal vinduer og døre ikke. Det er her, der er mest glas i private hjem – og så er der alligevel nogle uspecificerede særlige forhold, der kræver sikring.
Ny vejledning på vej
Der arbejdes dog på en ny vejledning til bygningsreglementets afsnit om bygningsglas, og den ventes at blive vedtaget i løbet af 2016. Vejledningen vil understrege reglerne, når det handler om boligbyggeri.
Men selvom der er tvivl om, hvor reglerne på området gælder i dag, så er det alligevel værd at kigge på, hvor det måske er en god idé at sætte ind i eksisterende boliger.
Øg sikkerheden med sikkerhedsglas
En af måderne, du kan højne sikkerheden på, er at montere sikkerhedsglas på de mest udsatte steder. Sikkerhedsglas fås i forskellige udgaver, men har det tilfælles, at et brud ikke resulterer i skarpe glasskår.
Der findes flere begreber, når der tales glas og sikkerhed. Sikkerhedsglas er personsikkerhedsglas, mens sikringsglas er glas, der skal forhindre indtrængning – altså indbrudssikring. Sikringsglas kender du fra store butiksruder, hvor der kræves voldsom kraft for at bryde igennem glasset.
Der er to typer personsikkerhedsglas – hærdet og lamineret. Forskellen er brudmønstret. Hvor det hærdede glas bryder i tusindvis af ufarlige glasstykker, så bryder lamineret glas som almindeligt glas, men lamineringen holder glasstykkerne sammen, så ruden bliver siddende og risikoen for skæreskader mindskes væsentligt.
Du kender de to typer glas fra biler, hvor det er almindeligt at bruge hærdet glas i sideruder og lamineret glas i frontruden. Det hærdede glas er en smule stærkere og også lidt billigere. Til gengæld vil en ødelagt rude af hærdet glas efterlade et hul, mens en ødelagt rude af lamineret glas stadig skærmer, indtil ruden bliver skiftet.

Afskærmning kan også afhjælpe skader
Alternativet til sikkerhedsglas er afskærmning af de mest udsatte steder, hvilket selvfølgelig ikke er muligt ved glasdøre, hvor der skal være passage.
Det er moderne med store glaspartier, der går helt ned til gulvet. Det giver et fantastisk lysindfald og en dejlig åben fornemmelse ud mod det fri, men er man uopmærksom, kan man i mange tilfælde nemt overse, at der er glas. Ikke mindst børn, som let lader sig distrahere, kan glemme, at der ikke er fri adgang ud til haven.
En del af ideen med de store glaspartier vil forsvinde, hvis glasset bliver skærmet fysisk af, så sådanne glaspartier kan monteres med sikkerhedsglas for at undgå fatale ulykker med skæreskader.

Glasdøre skal sikres
Alle former for glasdøre og sidefelter ved døre er også oplagte at sikre, da der også her er trafik, der kan risikere at kollidere med glasset. Og det samme gør sig gældende for glas, der er lavere end 80 cm over gulvhøjde. I det hele taget gælder det om at være opmærksom på, hvor der er risiko for, at husets beboere og gæster kan støde ind i glasset.
Og husk, at mindre børn ofte har lidt utraditionelle bevægelsesmønstre, hvilket i øvrigt også gør sig gældende for voksne i festligt lag. I haven er der ligeledes anderledes bevægelsesmønstre, og i denne forbindelse kan det måske også betale sig at udskifte drivhuset med ét, der er udført i sikkerhedsglas, så børnene kan lege sikkert i haven.
Råd hos eksperten
Selvom der i dag generelt tænkes for lidt på personsikkerhed i forbindelse med glas i private boliger, så er der dog steder, hvor det er almindeligt at bruge sikkerhedsglas, nemlig når der er risiko for fald af en vis højde.
Det gælder for eksempel gelændere på trapper og altaner, hvor der i dag bruges lamineret sikkerhedsglas, der sikrer, at personer ikke kan falde igennem glasset.
Vil du overveje at øge sikkerheden i din bolig, så tag din håndværker, fx. din glarmester, med på råd. Han kan vejlede dig om, hvor i dit hjem der er risiko for kollision med glas, og valg af den korrekte type sikkerhedsglas.