Sæt alarmer op i dit hus

Røgalarmer redder liv hvert år. Men har du tænkt over, at du måske burde have flere af slagsen? Der findes også alarmer, som kan sikre din bolig mod brand, indbrud, vandindtrængning, gasudslip og ikke mindst kulilteforgiftning.

Røgalarmer skal installeres i nye huse
En enkelt, røgalarmen, er lovpligtig i alle nyere huse, mens anskaffelse af de øvrige alarmer er helt op til dig. Det er også muligt at købe sig til abonnementsaftaler med alarmselskaber, så alarmerne ikke kun øger sikkerheden, når du er hjemme, men også overvåger huset, når du er væk.

Skal godkendes af forsikringen
Vigtigst er det, at du har de alarmer, som kan redde liv, når du er hjemme, men fx indbruds-alarmer og alarmer, som registrerer vandindtrængning, kan have betydning for størrelsen af forsikringspræmien, men husk, at anlægget skal være godkendt af forsikringsselskabet.

Røgalarmen
I dagtimerne er der stor sandsynlighed for, at man opdager en brand i tide, men om natten kan røgen nå at brede sig, før man vågner. Derfor er det vigtigt, at røgalarmer installeres i et passende antal og på de rigtige steder i huset.

Skal altid placeres i loftet
Røg stiger opad, og derfor bør røgalarmer placeres så højt som muligt – altså i loftet. En enkelt alarm kan være tilstrækkelig, men ofte vil flere alarmer give større sikkerhed.

Pas på afstanden
Der bør ikke være større afstand mellem to alarmer end 10 meter, og hvis der er flere etager i huset, bør der være mindst én alarm på hver etage. Alarmerne har størst effekt, hvis de serieforbindes – enten med ledning eller trådløst – så de aktiveres, når bare en enkelt af dem registrerer røg.

En meter fra vinduerne
Er der trappe i huset, bør alarmen placeres i loftet over trappen. Vinduer og ventilationskanaler kan trække røgen væk, så derfor skal røgalarmerne placeres mindst en meter fra disse, og mindst en halv meter fra vægge.

Ikke for tæt på brændeovenen og komfuret
Hold også afstand til brændeovne og komfurer, der kan give fejlalarmer. Når alarmerne er monteret, skal du desuden huske jævnligt at rengøre dem og kontrollere, at de virker.

Husk at teste
Der er en testknap, som holdes inde, indtil alarmen lyder. Hav altid ekstra batterier liggende, og husk også altid at tjekke alarmerne, når du kommer hjem fra ferie.

Se de forskellige alarmer på næste side.#br

 

Kuliltealarmen
Kulilte er et usynligt, lugtfrit og meget giftigt affaldsprodukt, som opstår ved alle former for forbrænding af gas, olie, træ og andre brændsler.

Farlige utætheder
Har du brændeovn, naturgas- eller oliefyr, kan en kuliltesensor i huset opdage og alarmere dig, hvis en dårlig forbrænding eller utætheder ved rørsamlinger og skorsten giver kulilteudslip.

Tal med installatøren eller
gasselskabet om dit alarm-behov.

Gasalarmen
Naturgas er tilsat et lugtstof, så selv små mængder gas kan opdages. Andre kendetegn er fugtigt indeklima, dug på ruderne, hovedpine og svimmelhed.

Åbn vinduerne
Har du mistanke om gasudslip, skal du åbne vinduerne, lukke for gashanen og forlade huset øjeblikkeligt.

Gasalarm ved fyret
På grund af eksplosionsfare må du ikke tænde for elektriske installationer eller bruge telefonen inde i huset. Supplerende kan der monteres en gasalarm ved fyret. Husk, at gasalarmen skal være godkendt i henhold til europæisk standard.

En alarm til bedstemor
Ældre er i risikogruppen, når det handler om brand i hjemmet. Derfor er opsætning af røgalarmer vigtig i det forebyggende arbejde. De ældre skal have røgalarmer i deres bolig, fordi de ud over at være den mest udsatte gruppe for dødsbrande også er den befolkningsgruppe, der p.t. har færrest røgalarmer i hjemmet.

En god gaveidé

Forklaringen på det er ofte, at en pensionist på 70 ikke selv kan sætte en røgalarm op. Derfor er en monteret røgalarm en god gaveidé.

Det siger loven om alarmer
Bygningsregle-mentet kræver, at der skal være røgalarmer i alle boliger, som er bygget efter den 1. december 2004. Røgalarmerne skal være tilsluttet strømforsyningen og have batteri-backup.

Kulilte- og gasalarmer er ikke lovpligtige
Til gengæld kræver loven ikke, at der skal installeres kulilte- og gasalarmer i boliger – uanset hvornår de er opført. Disse alarmer er derfor en frivillig men meget fornuftig mulighed. De er et godt supplement til det lovpligtige installationseftersyn, der skal foretages af en VVS-installatør mindst hvert andet år på kedler med åbent forbrændingskammer.

Mest læste artikler