Sikkerhedsstyrelsen: Denne el-test kan redde dit liv!

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du to gang årligt foretager denne test – det kan nemlig redde dit liv.

Din fejlstrømsafbryder – også kaldet RCD’en eller HPFI-relæ – er din livsforsikring i hjemmet.

Den sørger for at afbryde strømmen, hvis der opstår fejl i et elapparat eller en elinstallation, og dermed beskytter den både dig og din familie for livsfarlige stød.

Derfor er det vigtigt jævnligt at teste, om fejlstrømsafbryderen virker. For hvis den fejler, kan du i yderste konsekvens komme i livsfare.  

De gamle HFI-relæ skal udskiftes med HPFI-relæ

Sommer- og vintertid

En god huskeregel er at teste fejlstrømsafbryderen, når vi går fra sommertid til vintertid og fra vintertid til sommertid. Så får du nemlig testet den to gange om året, og det betyder, at de mekaniske dele i fejlstrømsafbryderen bliver ved med at fungere.

Ved en test afbrydes al strøm kortvarigt, så det er smart at kombinere testen med, at du alligevel stiller urene på komfuret, ovnen og anden elektronik om.

Sådan gør du

Det er ret simpelt at teste din fejlstrømsafbryder. Den findes på din eltavle, og du tester den ved at trykke på prøveknappen, der normalt står ’T’ eller ’Test’ på. Når du trykker på knappen, skal afbryderen koble og sige et lille klik  – og hvis du har lyset tændt, skal det blive det mørkt.

Hvis din RCD ikke kobler fra første gang, skal du kontakte en autoriseret elinstallatør. Så er der en fejl på din elinstallation.

Se, hvordan du tjekker din fejlstrømsafbryder her:

Hvis din afbryder er mere end 10 år gammel, er det en god idé at få den tjekket af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

Undgå at mus og rotter kommer ind i din bolig

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen 

Mest læste artikler