Syv børn er faldet ud ad vinduet i maj: Sådan forhindrer du ulykker

Rigshospitalet har i maj måned registreret en markant stigning i antallet af indlagte børn som følge af faldulykker ud ad vinduer. Det er derfor nu, man skal tjekke sin bolig og sikre, at vinduer og altan ikke udgør en fare for børnene.

Med de højere temperaturer stiger behovet for at åbne vinduer og altandøre for at få lidt ekstra luft ind i hjemmet. Et åbent vindue eller en altandør udgør dog en alvorlig risiko for, at familiens yngste kan ende i en faldulykke i et uopmærksomt øjeblik.

Derfor opfordrer glarmestrene børnefamilier og andre, der ofte får besøg af børn, til at undersøge boligen grundigt og udbedre alle de steder, som ikke er sikre nok.

– Når Rigshospitalet rapporterer, at syv børn bare i maj måned er faldet ud ad vinduer og ned fra altaner, er det jo tydeligt, at der er grund til fokus på sikkerheden. Der er flere ting, man skal være opmærksom på for at minimere risikoen for faldulykker, hvor børn falder ud ad vinduer – og det er nu, man skal gøre det, for risikoen er størst om sommeren, siger sekretariatsleder hos Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung.

Minimer risikoen

Når det kommer til vinduer, så har det stor betydning for sikkerheden, hvor højt vinduet er placeret over gulvhøjde. Afstanden bør ikke være under 80 cm for vinduer, der kan åbnes, medmindre vinduet er afskærmet eller forsynes med afskærmning.

Det er også værd at være opmærksom på beslagene på vinduer og altandøre. Beslagene bør ikke kunne åbnes af børn. Det kan anbefales, at børnefamilier eftermonterer børnesikring på døren til altanen og vinduerne. Og her er det ifølge Poul Henrik Madelung vigtigt at huske, at beslagene skal være testet efter den gældende standard, fordi det er den eneste måde, man kan sikre på sine børn på.

Mest læste artikler