Gennemrodede skuffer, tomme smykkeskrin og manglende sølvtøj … Hvert år bliver tusindvis af hjem gennemrodet og frarøvet de mest værdifulde genstande til stort ubehag og usikkerhed for beboerne – og tanken om et fremmed menneske, der endevender ens trygge hjem, får i stigende grad danskerne til at købe alarmer, kameraer og andre foranstaltninger mod uønskede gæster.
Højsæson for indbrud
På trods af, at det faktiske antal af indbrud er på det laveste niveau i 20 år, er salget af alarmsystemer nemlig steget eksplosivt de sidste par år. Især op til indbrudstyvenes højtid: Julen.
– Vi har oplevet en massiv fremgang i salget af alarmsystemer og anden indbrudssikring. I løbet af året oplever vi to store højdepunkter i salget. Det ene er lige efter sommerferien, hvor mange desværre har haft en dårlig oplevelse med indbrud enten helt tæt på eller i omgangskredsen. Men den ubetinget største salgsfremgang sker op til jul, hvor folk ved, at det er højsæson for indbrud. December topper med et salg, der er 273 procent højere end maj, der er den mest stille måned, forklarer Martin Varberg Lüchtemeier, der er produktchef i XL-BYG i en pressemeddelelse.
Stigende nervøsitet for indbrud
Spørger man ham, er der to afgørende årsager til den stigende efterspørgsel. Først og fremmest tyder noget på, at danskerne er blevet mere nervøse for indbrud.
Selvom Danmark fortsat ligger i toppen af indbrudsstatistikkerne i Europa, er det faktiske antal af indbrud nemlig på det laveste niveau i 20 år med 28.765 indbrud – godt ni procent færre end i 1998. Alligevel er flere danskere blevet bange for, at indbrudstyve skaffer sig adgang deres hjem.
Det ses blandt andet i Trygfondens Tryghedsmåling, hvor der spørges ind til, hvad der gør os danskere utrygge. I 2004 angav 10 procent, at de er noget eller meget utrygge ved risikoen for indbrud, mens det i den seneste Tryghedsmåling fra 2017 gjaldt det hele 25 procent. I samme periode faldt antallet af indbrud fra 32.800 til 28.765.
Alarmsystemerne indtager hjemmene
Men iffølge Martin Varberg Lüchtemeier er der dog også en anden grund til, at flere danskere ønsker overvågning af hjemmet. Der er nemlig sket store teknologiske fremskridt indenfor alarmsystemer, der i dag er både billigere og markant smartere end for bare få år siden – og udviklingen ser kun ud til at fortsætte.
Tilgængelig sikkerhed
Blandt andet derfor spår Martin Varberg Lüchtemeier, at der ikke går mange år, før alarmsystemer vil være lige så udbredt som ringeklokker.
– Vi vil i højere grad styre hjemmets lys, varme, stikkontakter, ringeklokker, røgalarmer og altså også indbrudsalarmer med enkle tryk på telefonen. Det er ikke længere en ekstraordinær luksus, men en tilgængelig sikkerhed, som de fleste har råd til. Samtidig er systemerne blevet så nemme at opsætte og bruge, at både unge og gamle kan være med. Det har for alvor sat gang i salget, forklarer han, og spår samtidig, at Smarthome-funktionerne i fremtiden vil blive endnu mere integrerede i vores boliger.